Global Mobile Broadband Forum 2021.

Čelnik Huaweija: ‘I sami smo iznenađeni brzinom širenja 5G-a‘

Huawei u Hrvatskoj ulazi u obnovljive izvore energije, senzoriku za autonomna vozila i nove primjene optičke tehnologije
Ken Hu
 Eric Piermont/AFP

Budući razvoj 5G-a nalazi se u proširenoj stvarnosti, primjeni 5G-a u biznisu i energetskoj optimizaciji mobilnih mreža, izjavio je na otvaranju Global Mobile Broadband Foruma 2021. u Dubaiju rotirajući predsjednik Huaweija Ken Hu. Na konferenciji, koja je po važnosti u branši odmah nakon Mobile World Congressa u Barceloni, moglo se doznati i da u Hrvatskoj kineska kompanija planira ući u tri nova područja: obnovljive izvore energije, senzoriku za autonomna vozila i nove primjene optičke tehnologije.

Čelnik Huaweija, kompanije koja na zapadu doživljava značajnu opoziciju zbog zaoštravanja geopolitičkih odnosa SAD-a i Kine, priznao je da je iznenađen brzinom napretka 5G-a.

- U samo pet godina komercijalne implementacije napredak koji je postigao 5G bio je mnogo brži nego što smo očekivali, posebno u pogledu broja korisnika, teritorijalne pokrivenosti i broja 5G uređaja na tržištu - kaže Hu.

Huawei je, otkrio je Hu, kao i telekomi, u procesu istraživanja novih izvora prihoda za telekome. Cilj im je naći telekom proizvode s kojima se mogu postići tržišni rezultati i profitabilnost kakvu telekomi već imaju na mobilnim pozivima, SMS-u i internetu. U Hrvatskoj su od prije nešto više od mjesec dana sva tri velika operatera - Hrvatski telekom, A1 i Telemach - ponudila 5G usluge i imaju isti taj problem.

Globalno, navodi Ken Hu, u svega pet godina telekomi su pokrenuli 176 komercijalnih 5G mreža. Broj krajnjih korisnika premašio je pola milijarde, a onih poslovnih 10.000. No, i dalje su ti uspjesi teritorijalno ograničeni. Primjerice, više od polovice poslovnih korisnika 5G-a je u Kini. Na zapadu se više takvih primjera tek očekuje.

- Za krajnje korisnike 5G otvara prostor za prosječne brzine surfanja 10 puta veće od 4G-a, posebno primjenom tehnologija VR-a i prijenosa od 360º, dok se u poslovnom segmentu otvorio niz B2B primjena u raznim industrijama, posebno proizvodnji, rudarstvu i lukama - kaže Hu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:46