NAFTNI DIV

Čelnik Rosnefta: Sankcije? Za naše gospodarstvo je opasniji porez na ugljik...

Europska komisija najavila je da će 2026. uvesti porez na proizvode iz uvoza čija proizvodnja zagađuje okoliš, poput čelika
 Kirill Kudryavtsev/AFP

Čelnik ruskog naftnog diva Rosnefta upozorio je Kremlj da bi porez na ugljik, kakav planira uvesti Europska unija, mogao nanijeti ruskom gospodarstvu daleko veću štetu nego sankcije, izvijestio je u ponedjeljak ruski list Kommersant.

Europska komisija najavila je da će 2026. uvesti porez na proizvode iz uvoza čija proizvodnja zagađuje okoliš, poput čelika.

Porez bi plaćali uvoznici, a Moskva procjenjuje da bi obuhvatio uvoz željezne rude, aluminijskih cijevi, struje i cementa iz Rusije u vrijednosti 7,6 milijardi dolara.

U konačnici popisu će biti dodani i nafta, plin i ugljen, utvrdila je Moskva.

Čelnik Rosnefta upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi uvođenje takvog poreza u EU a potom možda i u drugim zemljama moglo nanijeti "neusporedivo veću štetu gospodarstvu nego nezakonite sankcije uvedene Rusiji i ruskim kompanijama", piše ruski list.

Pismo je datirano 30. lipnja, navodi Kommersant.

Zapad je Rusiji uveo sankcije zbog pripojenja Krimskog poluotoka 2014. godine, podsjeća Reuters.

Sečin je u pismu sugerirao predsjedniku Putinu da Rusiju pokuša uvrstiti na popis zemalja koje će biti oslobođene plaćanja novog poreza zbog kapaciteta za apsorpciju stakleničkih plinova, navodi Kommersant.

Predložio je prema pisanju ruskog lista da se ishodi međunarodno priznanje apsorpcijskih kapaciteta ruskih šuma i potpore projektima sekvestracije ugljika.

Predložio je i da se razvije sustav kako bi se ishodilo međunarodno priznanje jedinica ugljika utvrđenih ruskom metodologijom, navodi Kommersant.

Reuters ističe da nije mogao dobiti potvrdu informacija navedenih u izvješću, dodavši i da u Rosneftu nisu odmah odgovorili na upit da je komentiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23