smanjenje emisija CO2

CEMEX u Pelješki most ugrađuje cement s nižom ugljičnom emisijom

Ne samo da možemo isporučiti potrebne količine materijala, već svojim partnerima i kupcima možemo ponuditi stručnost i savjete u proizvodnji i gradnji, ističe direktor CEMEX-a Hrvatska
Velimir Vilović
 Tom Dubravec/Cropix

Čak 95 posto CEMEX-ovog cementa koji se koristi pri gradnji Pelješkog mosta je iz CEMEX-ovog programa niskougljičnih proizvoda Vertua®. CEMEX Hrvatska dobavlja cement za gradnju Pelješkog mosta, uključujući cemente s nižim ugljičnim otiskom Vertua® što doprinosi smanjenju emisija CO2. S tvrtkom PGM Ragusa, dobavljačem betona za izvođača radova, CEMEX je potpisao ugovor o isporuci cementa, s prvim količinama isporučenim u listopadu 2018. Za ovaj projekt pri proizvodnji betona koriste se tri vrste CEMEX-ovog cementa.

Građevinski dio betonskih radova na Pelješkom mostu završen je početkom 2021. godine. Trenutno se postavlja i zavaruje čelična kolnička konstrukcija mosta, a postavljanjem zadnjeg segmenta, što je predviđeno za srijedu navečer, most će konačno spojiti hrvatski teritorij. Nakon ove faze ostat će oko 800 tona cementa za proizvodnju betona za rubnike, šahtove i ostale detalje.

„CEMEX-ov cement je ponovo prepoznat kao kvaliteta s tradicijom i veseli nas što će biti dio još jednog u nizu velikih infrastrukturnih projekata u zemlji i regiji. Ne samo da možemo isporučiti potrebne količine materijala, već svojim partnerima i kupcima možemo ponuditi stručnost i savjete u proizvodnji i gradnji, što nas odvaja od konkurencije i osigurava nam povjerenje izvođača radova“, komentirao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Cementna rješenja s nižim ugljičnim otiskom prate CEMEX-ovu klimatsku strategiju "Budućnost na djelu". CEMEX je prva tvrtka u sektoru koja je objavila svoju predanost smanjenju emisije CO2 za najmanje 55 posto u svom poslovanju u Europi do 2030. godine, u skladu s ciljevima Europske unije. Prije ove obveze, CEMEX je već postigao blizu 35 posto smanjenja emisija do 2020. godine.

Krajem 2018. godine, China Road and Bridge Corporation započela je izgradnju Pelješkog mosta. Završetak prve faze izgradnje Pelješkog mosta obilježen je u travnju 2019. godine, tijekom državnog posjeta kineskog premijera Li Keqianga Summitu Kina + 16 i poslovnom forumu u Dubrovniku. Hrvatski i kineski premijer tada su zajednički pokrenuli ugradnju najduljeg 128-metarskog čeličnog pilota budućeg mosta, koji će biti završen 2022. godine.

Ovaj projekt, djelomično financiran iz fondova Europske unije, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća. Most će premostiti Malostonski zaljev i povezati Komarnu s Brijestom na poluotoku Pelješcu, povezujući tako Dubrovačko-neretvansku županiju s ostatkom kopna i uspostaviti nesmetanu prometnu vezu između svih dijelova hrvatskog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:00