EMBARGO RUSKE NAFTE

Cijene nafte blizu 116 dolara, zabrinutost za opskrbu protuteža jačem dolaru

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 115,75 dolara

Ilustracija

 Nikolay DOYCHINOV/AFP

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 116 dolara, balansirajući između zabrinutosti za opskrbu zbog razgovora u EU o embargu na rusku naftu i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 115,75 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 11 centi višoj cijeni, po 112,23 dolara.

Trgovci pozorno prate razgovore u EU o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte.

Pitanje priključenja američkom embargu podijelilo je ministre vanjskih poslova članica EU-a. Neke među njima, uključujući Njemačku, upozoravaju da se Unija ne bi mogla nositi s posljedicama takvog poteza jer previše ovisi o ruskim fosilnim gorivima.

Još nije jasno hoće li embargo zaista biti uveden, napisao je u izvješću Carsten Fritsch iz Commerzbanka, podsjetivši da "takva odluka zahtijeva jednoglasnu potporu".

Embargo bi značio manju opskrbu naftom, koju je u međuvremenu ugrozio napad jemenskih Huta na saudijske pogone za desalinizaciju morske vode i za proizvodnju energije.

Saudijska Arabija priopćila je u ponedjeljak da neće snositi odgovornost za znatno manju opskrbu naftom nakon napada Huta, signaliziravši nezadovoljstvo politikom Washingtona prema Jemenu i Iranu, tumači Reuters.

Uteg cijenama bio je pak jači američki dolar, kojem je potporu pružio nagovještaj predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da bi monetarna politika u SAD-u mogla biti postrožena agresivnije no što se očekivalo.

Jaki dolar poskupljuje naftu za kupce koji raspolažu drugim valutama, a rezultat je obično slabija potražnja.

Prognoze o "prolaznoj" visokoj inflaciji danas su tek daleka uspomena, uglavnom zbog rastućih cijena roba, rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM. "Središnje banke na čelu s američkim Fedom spremne su znatno povećati cijenu zaduživanja", dodao je Varga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 113,84 dolara, što znači da je poskupio 4,72 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:05