ENERGETIKA

Ćorić pustio u rad solarnu elektranu u Murskom Središću: ‘Tvrtka Sobočan je uspješna hrvatska priča‘

Riječ je o investiciji vrijednoj četiri milijuna kuna od čega je 70 posto sufinancirano iz EU fondova

Tomislav Ćorić

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je pustio u rad solarnu elektranu tvrtke Sobočan rekavši da je ta tvrtka postavila Mursko Središće na europsku kartu pozitivnih proizvodnih trendova i dokazala kako se u Hrvatskoj može uspjeti.

Riječ je o investiciji vrijednoj četiri milijuna kuna od čega je 70 posto sufinancirano iz EU fondova. Zahvaljujući solarnoj elektrani, čak 70 posto energetskih potreba za proizvodne procese bit će podmireno iz obnovljivih izvora energije.

Osim solarne elektrane, projekt obuhvaća i zamjenu energetski neučinkovite opreme učinkovitom, FLOU rasvjetna tijela LED rasvjetom te uvođenje detaljnog praćenja potrošnje po proizvodnim cjelinama putem pametnih brojila.

Ministar Ćorić istaknuo je da tvrtka Sobočan - prema svom poslovnom putu, konkurentnošću i činjenicom da izvozi oko 70 posto proizvodnje te primanjima djelatnika koja nadilaze hrvatske prosjeke - može biti primjer čitavom industrijskom kompleksu u Hrvatskoj.

Rekao je i kako su u toj tvrtki pokazali kako se može nositi sa stranom konkurencijom na globalnom tržištu i na taj način biti super uspješna hrvatska priča.

Osnivač tvrtke Franjo Sobočan rekao je da je to velik iskorak tvrtke koja je u više od 20 godina poslovanja iz male međimurske obiteljske firme izrasla u jedno od vodećih europskih poduzeća za proizvodnju namještaja i opreme za renomirane svjetske brendove.

„Zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja kojeg smo počeli 2016. izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije”, rekao je Sobočan zaključivši kako su temeljne odrednice njihovog poslovanja kvaliteta, izvrsnost i održivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:09