Najbolji gradovi 2021.

Cres ide po treći uzastopni naslov, no Krk i Komiža imaju svoje adute

Čak tri otočna gradska središta ušla su u najuži izbor nagrade za najbolji grad u kategoriji obrazovanje i mladi jer su se tijekom godine okrenuli djeci i značajno pojačali izdvajanja
Cres
 Rainer Hackenberg/Akg/Profimedia

U konkurenciji sedamdesetak malih gradova s manje od deset tisuća stanovnika u najuži izbor nagrade Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos namijenjene najboljem gradu u kategoriji obrazovanje i mladi ušla su čak tri otočna gradska središta. Riječ je o Cresu, koji brani naslov pobjednika iz prošle i pretprošle godine, Krku i Komiži na Visu, a kvintet gradova kandidata koji su ušli u završnicu izbora u kategoriji obrazovanje i mladi zatvaraju Buje i Novigrad iz Istarske županije.

Gradovi su u ovome izboru rangirani prema dosegnutim rezultatima u šest pokazatelja, među kojima su i udjel proračunskog izdvajanja za obrazovanje i mlade, iznos porodiljnih naknada po novorođenome i odnos broja nastavnog osoblja i djece u školama i vrtićima.

- Grad Cres je prepoznat po tome što od rođenja do završetka obrazovanja prati svoju djecu, učenike i studente - ističu u creskoj gradskoj upravi, a kao trenutno svoj najvredniji projekt u odgoju i obrazovanju navode projekt dogradnje i adaptacije vrtića ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna, od čega 1,3 milijuna, napominju, sufinancira Vlada. Kada je u pitanju rangiranje Cresa u ovome izboru, branitelj naslova u ovoj kategoriji među prvih je pet gradića po broju odgojitelja u vrtićima s omjerom odgojitelj na troje djece te po iznosu stipendija i školarina od 109,7 kuna po stanovniku.

Pronatalitetna politika

Aduti grada Krka u utrci za priznanje najbolji grad u obrazovanju su, među ostalim, snažna pronatalitetna politika i sufinanciranje troškova školovanja đaka i studenata.

- Grad Krk odmah po rođenju djeteta omogućuje novopečenim roditeljima jednokratnu financijsku pomoć za nabavu opreme za novorođenčad. Visina novčane pomoći iznosi za prvo rođeno dijete 3000, za drugo 4500, a za treće rođeno dijete 6000 kuna - ističu u krčkoj gradskoj upravi.

U rangiranju za ovaj izbor Krk je, među ostalim, uvršten u top 5 naših gradića prema visini proračunskog izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade s pripadajućim udjelom od 30 posto ukupnog proračuna te po udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji s pokazateljem od 15 visokoobrazovanih na 100 stanovnika.

Komiža je, prema navodima tamošnje gradske uprave, jedini grad u Hrvatskoj koji stipendira sve studente s prebivalištem na svome području. Ukupno je, ističu u Komiži, iz lanjskog proračuna za stipendije isplaćeno 347.500 kuna.

- Imamo i najnižu cijenu usluge dječjeg vrtića u Hrvatskoj, a uređenjem vrtića moguć je cjelodnevni boravak u njima - navodi komiška gradska uprava koja se u ovome izboru, među ostalim, uvrstila u top 5 gradića po pedagoškom standardu u osnovnim školama, ostvarivši omjer učitelj na četiri učenika.

Stipendije i školarine

Novigrad će pokušati ostvariti naslov najboljega maloga grada u obrazovanju s adutima kao što su iznos stipendija i školarina od 76 kuna po stanovniku, udjel visokoobrazovnih u ukupnoj populaciji od 12 visokoobrazovanih na 100 stanovnika i dosegnuti pedagoški standard u vrtićima od jednog odgojitelja na četvero djece.

S proračunskim udjelom od 28 posto izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u ukup­nome gradskom proračunu, Buje je u ovome izboru uvršteno u top 10 hrvatskih gradića. Kad su u pitanju pedagoški standardi ovog istarskoga gradića, u vrtićima su dosegnuli omjer odgojitelj na četvero djece, a u osnovnim školama učitelj na sedam učenika. Osim Cresa, naslov najboljega maloga grada za obrazovanje dosad je osvojio samo Pag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:55