DIŽU SE CIJENE

Crne prognoze: ‘Krumpira ćemo imati samo do siječnja, bit će problematičan i njegov uvoz‘

Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Zbog velike suše u Međimurju, najvećem proizvođačkom bazenu krumpira u Hrvatskoj, proizvodnja je ove godine smanjena i do 70 posto u odnosu prema lani. U drugim krajevima Europe uništile su ga kiše, pa 2021. nije dobra za krumpir na gotovo cijelom kontinentu.

Zbog loše godine krumpir u Slavoniji drži cijenu. Iako bi u ovo vrijeme trebao biti četiri, najviše pet kuna, on je u prodaji na malo šest kuna po kilogramu, a protekle subote na veliko je, u vrećama od 10 kilograma, prodavan i za 4,5 i pet kn/kg s tim da proizvođači najavljuju kako ga neće biti te da idućih dana u maloprodaji dižu cijenu krumpira na čak sedam kuna za kilogram.

"Smanjenje proizvodnje od čak 70 posto dogodilo se u cijeloj Hrvatskoj, u Lici su ti gubitci još veći. Prošle godine prinos krumpira po hektaru bio je 45, a ove godine u Međimurju i Zagorju, kao najvećim proizvođačima, prosjek je 15 tona po hektaru, znači trećina u odnosu prema lanjskim prinosima", kaže Glasu Slavonije Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira sa sjedištem u Belici. Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

Nakon lanjske godine popraćene viškovima, za Europu i njezinu proizvodnju krumpira ovo je godina bremenita problemima.

"Moja je procjena da će Hrvatska možda imati krumpira do siječnja. Trgovci koji su radili ugovore s proizvođačima, otkupljivačima, osigurali su si količine krumpira, no jedan veliki dio neće imati te robe", dodaje Mesarić. Veliki je proizvođač, radi u Agrobeli, u normalnoj godini proizvodnja mu dostiže 4500 do 5000 tona, a ove godine upola je manja - 2000 tona krumpira. Kod međimurskih proizvođača, a s kojima se slavonski ne mogu nositi u brojkama, cijena krumpira u rinfuzi je 2,20 kuna na veliko "da čovjek dođe i sipa ga", kaže Mesarić, "na hrpu", a pakirana roba, 10 kilograma, od 2,50 do 2,60 kuna. Za jesen je najavljen rast cijena. Mesarić iznosi podatak iz Njemačke: "Ondje je u trgovini krumpir sada 1,30 eura, povećanje je za 30 eurocenta". U kunskoj protuvrijednosti, to je oko 10 kuna, Upozorava i kako ovu godinu prati još jedna specifičnost - onima koji će sada praviti zalihu za kasnije krumpir će proklijati jer nema primjene određenog zaštitnog sredstva. Na potonje se, jer se prema EU normama koristi sve blaža "kemija", općenito žale i povrtlari u Slavoniji.

Loša godina za krumpir proizvođača čipsa i snack-proizvoda - donjomiholjački Kanaan - dovodi u velike probleme sa sirovinama, ne samo u količinskom nego i kvalitativnom smislu, kaže njegov vlasnik i direktor Zvonko Popović. "Neće biti dovoljno sirovina i morat ćemo ponovno posegnuti za uvozom, nema druge. Ne samo da će nedostajati krumpira nego se dogodilo i poskupljenje drugih stavki - ulja, folije, a mi imamo godišnje ugovore i teško možemo mijenjati cijene i ovaj zadnji kvartal po profitabilnosti bit će jako težak", kaže Popović. Kanaan vlastitu proizvodnju krumpira ima na oko 500 hektara i upravo radi procjene s koliko se vlastitih količina može "pokriti". "No definitivno neće biti dovoljno krumpira, pa sve to, kao i situacija s njim u Europi, godinu čini vrlo izazovnom", kaže Glasu Slavonije Popović i najavljuje da će dio cijena svojih proizvoda morati korigirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:58