Registar transparentnosti

Crnogorski sindikati dali 600 tisuća eura na lobiranje u EU, HGK potrošio upola manje

U registru je vidljivo tko zastupa koje interese i kojim financijskim sredstvima raspolaže
Jean Claude Juncker
 Yves Herman / REUTERS

Lobističke aktivnosti usmjerene na europske institucije mogu biti vrlo skupe, a neke organizacije oko toga se zaista potrude. Ovoga je mjeseca tako u europskom Registru transparentnosti najveći iznos prijavio, ne biste vjerovali, Savez sindikata Crne Gore, zamijetili su novinari portala Politico.

Na financiranje lobističkih aktivnosti su, sudeći prema objavljenom, crnogorski sindikalisti potrošili do 600 tisuća eura u 2017. godini, a između ostaloga to opravdavaju pregovorima koje Crna Gora vodi s tijelima EU jer je država u statusu kandidata za članstvo.

Europski Registar transparentnosti je baza podataka o organizacijama koje nastoje utjecati na zakonodavni postupak i provedbu politika institucija EU-a. U registru je vidljivo tko zastupa koje interese i kojim financijskim sredstvima raspolaže pa omogućava javni nadzor te praćenje aktivnosti lobista.

Brzi pregled hrvatskih organizacija u Registru pokazao je da je Hrvatska gospodarska komora, koja je također na listi (prijavljena je kao neprofitna organizacija), objavila kako je u 2017. godini na lobističke aktivnosti potrošila 300 tisuća eura, a na tome je angažirano četvero ljudi u predstavništvu u Bruxellesu.

U Registru je još niz hrvatskih organizacija i institucija, poput Udruge hrvatskih gradova i Saveza samostalnih sindikata, koji su prijavili lobističke aktivnosti u vrijednosti manjoj od 10 tisuća eura, dok je Hrvatska agencija za hranu, koju je osnovala Vlada, prijavila troškove između 50 tisuća i 100 tisuća eura.

Od privatnih lobista tu su, primjerice, registrirani Vlahović group, koju vodi Natko Vlahović, te Banelli d.o.o.

Vlahović je za 2017. godinu prijavio da su mu troškovi lobističkih aktivnosti vezani uz EU tijela bili između 25 tisuća i 50 tisuća eura, a procjena prihoda od tih aktivnosti je 99 tisuća eura. Jedan od klijenata je bio i LNG Hrvatska. Banelli doo, konzultantska tvrtka koju vodi Marijan Banelli, prijavio je trošak lobističkih aktivnosti u iznosu od 50 tisuća do 100 tisuća eura, a prihode od tih aktivnosti procijenio od 100 do 500 tisuća eura.

Zasad nema informacija o tome koliko su hrvatske organizacije i tvrtke na lobiranje potrošile u ovoj godini, to će prijavljivati, prema najavama, za mjesec-dva.

Nije neuobičajeno, inače, da tvrtke prijavljuju značajne iznose koje troše na lobiranje kada se u EU priprema regulativa koja se tiče njihovog biznisa. Tako je ovoga mjeseca u Registru zavidan iznos prijavila njemačka kompanija 50 Hertz Transmission iz energetskog sektora, od 400 tisuća do 500 tisuća eura. Što im je bilo toliko interesantno? Recimo: pregovori o reformi europskog tržišta električnom energijom, novi propisi o prioritetnoj energetskoj infrastrukturi te europskoj klimatskoj i energetskoj politici.

U Registru transparentnosti je trenutno prijavljeno 11.896 organizacija i tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:09