Novi kolektivni

Croatia osiguranje ugovorila veće božićnice, regres i potpore za bolovanje

Vodeći osiguravatelj i Sindikat produljuje postojeća prava zaposlenika Croatije te ih proširili kroz nagrađivanje učinkovitosti.
Središnjica Croatia osiguranja u Zagrebu
 Luka Smuk

Croatia osiguranje ima novi kolektivni ugovor koji će vrijediti iduće tri godine, do 30. lipnja 2024. godine.

Uprava najvećeg osiguravatelja u Hrvatskoj je s Granskim sindikatom zaposlenih u osiguranju Hrvatske potpisala novi Kolektivni ugovor koji produljuje postojeća radna i materijalna prava zaposlenika te ih proširuje s naglaskom na nagrađivanje učinkovitosti.

Novim Kolektivnim ugovorom predviđena su veća prava, viši iznosi mjesečnih stimulacija za radne rezultate i nagrade za visoku učinkovitost.

S pozitivnim ostvarenim rezultatima poslovanja, božićnica raste s 1200 kuna na 1500 kuna. Povećan je i regres s tisuću na 1500 kuna. Croatia je novi regres isplatila 30. lipnja 2021. Povećana je i potpora za bolovanje s 30 na 50 posto prosječne plaće te je uveden plaćeni dopust za roditelje prvašića na prvi dan škole.

Novi kolektivni ugovor fokusiran je na privlačenje, razvoj i nagrađivanje najboljih zaposlenika te izgradnju poticajnog radnog okruženja.

Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia osiguranja kaže da su poštovanje zaposlenika, zaštita njihovih prava i kontinuirana ulaganja u njihov razvoj i nagrađivanje, trajni prioriteti kompanije.

- Njihov značaj potvrđujemo i novim Kolektivnim ugovorom. Kao digitalni i tržišni lider koji predvodi transformaciju domaće industrije osiguranja, Croatia je danas atraktivan poslodavac u kojem se razvijaju pametne karijere - kaže Tomašković.

U odnosu na raniji Kolektivni ugovor, uvedene su jubilarne nagrade za pet godina neprekidnog rada u kompaniji, uz optimizaciju ostalih jubilarnih nagrada prema standardima na tržištu.

Jedna stvar je ipak smanjena. Riječ je o pravima za programe zbrinjavanja. No, solidne otpremnine, kažu u Croatiji, i dalje će biti veće od zakonskog minimuma te usklađene s tržišnim standardima. Zanimljivo, pri tome je u cilju zaštite prava radnika prilikom restrukturiranja ukinuto ograničenje maksimalnog iznosa otpremnine, koji je dosad iznosio najviše 20 prosječnih plaća kompaniji.

Miroslav Hrašćanec, predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske ističe da je unatoč izazovima okruženja, novi Kolektivni ugovor u Croatiji odraz je poštovanja socijalnih partnera.

- Povećana su godišnja materijalna prava radnika, a usklađenja s tržišnim standardima uvažavaju potrebu za osiguravanjem visoke socijalne sigurnosti radnika te motivaciju zaposlenika. Croatia osiguranje i dalje pokazuje visoku razinu svijesti o zaposlenima kao najvećoj korporativnoj vrijednosti - zaključuje Hrašćanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:25