PLINARSKI FORUM

Da HERA nije intervenirala, plin bi poskupio 240 posto: ‘Cijena plina neće biti onakva kakvom su se ljudi plašili‘

Potvrđena je stabilnost opskrbe plinom za iduću sezonu grijanja i stabilizacija cijena plina za građane

Ivo Milatić, Vladislav Brkić, Ivica Toljan, Neven Duić

 Ranko Suvar/Cropix

Da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u srijedu nije promijenila način izračuna cijene plina od 1.travnja, plin bi u javnoj usluzi poskupio za 240 posto, otkrio je direktor HEP-Trgovine Marko Blažević na Plinarskom forumu u organizaciji tvrtke Energetika-marketing.

- U pojedinim razdobljima trgovine plinom na međunarodnim tržištima koja su prema sadašnjoj Metodologiji HERA-e ulazila u novi izračun cijene plina, plinom se trgovalo po cijeni od 300 eura za megavatsat. Ako znamo da je trošak nabave plina sada 41 euro, jasno je da se ne bi radilo o poskupljenju od 140 posto ili 120 posto, nego o znatno većim razmjerima – kazao je Blažević u izlaganju sudionicima Plinarskom foruma koji je okupio stručnjake, predstavnike Vlade i državnih regulatora te menadžere plinarskih kompanija.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić potvrdio je kako nova metodologija HERA-e anulira utjecaj velikih poremećaja na globalnom tržištu plina na cijene za domaća kućanstva i tvrtke.

- Osim promjene metodologije koja nije u nadležnosti Vlade, donijeti ćemo odluku o ostanku stope PDV-a na isporuku plina od pet posto. Isto tako, država će osigurati dovoljne količina plina za novu sezonu grijanja, građani mogu biti mirni oko toga – najavio je Milatić. Izrazio je uvjerenje kako će hrvatski građani i dalje, kazao je, imati drugu najnižu cijenu plina u Europi, iza Mađara.

Govoreći o cijeni plina u javnoj usluzi za kućanstva od 1.travnja, Milatić je zamolio za strpljenje dok Vlada, kazao je, ne donese odluke koje su najavljene.

- Cijena svakako ostaje ista. Doduše, pričekajmo da se ta promjena dogodi, no sigurno je da ta cijena plina neće biti onakva kakvom su se strašili ljudi. Drugi tjedan će se sve znati – poručio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Marko Blažević otkrio je da trenutna zapunjenost Podzemnog skladišta Okoli iznosi 77 posto što, zaključio je, jamči sigurnost opskrbe u idućoj sezoni grijanja. Podsjetio je na ulogu HEP-a u kupnji plina za Okoli, ali i na podatak da je HEP vlasnik 75 posto LNG Terminala na Krku čiji su kapaciteti, kako se čulo na Forumu, rasprodan u iduće tri godine.

- U zadnjih godinu dana nije bilo promjene cijene plina za kućanstva tako da smo među najjeftijijima u Europi što se toga tiče. S druge strane, HEP snosi financijski trošak osiguravanja opskrbe i jeftinih cijena plina. O tome treba voditi računa – poručio je Blažević.

Direktor Gradske plinare Zagreb Goran Popović skrenuo je pozornost na pad potrošnje plina posljednjih godina u Hrvatskoj.

- Od 2017. do 2022. pad potrošnje plina je 25 posto. Najveći doprinos je dala Petrokemija, odnosno činjenica da nije bila u pogonu, ali je u padu i potrošnja kućanstava – napomenuo je Popović. S druge strane, dodao je prvi čovjek GPZ-a, u energetici Zagreba plin je najveći energent s udjelom od 90 posto.

- Od 60 do 70 posto kupaca plina u Zagrebu uopće ne zna što je opskrbljivač, što je distributer plina. Javljaju nam se tvrtke koje uopće ne znaju s kim imaju ugovor – komentirao je Popović.

Na Forumu je prevladao zaključak da su planovi dekarbonizacije Europske unije i Hrvatske u dijelu koji se odnosi na brzu zamjenu plina nekim drugim ‘čišćim‘ energentom, preuranjeni i nerealni.

- Europska regulativa se odnosi prema Hrvatskoj kao da smo najbogatija zemlja na svijetu. Promjene ne idu tako lako, zamjena infrastrukture, ugradnja novih uređaja, novih tehnologija zahtijeva puno dulju tranziciju nego što se misli. Vidim tu dosta problema – ocijenio je predsjednik Hrvatskog energetskog društva Ivica Toljan.

Predsjednik Udruge opskrbljivača plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Srećko Ezgeta izrazio je, između ostalog, uvjerenje kako je vrlo upitno i neozbiljno razmišljati o napuštanje plinskog sustava o čemu, podsjetio je, ima dosta govora. Zauzeo se za detaljnu analize kako bi se napuštanje plina odrazilo na cjelokupno gospodarstvo i na državu u cjelini. Komentirajući orijentaciju na obnovljive izvore energije, Ezgeta je, među ostalim, upozorio kako postoji vrlo ozbiljan problem što s opremom za solarne elektrane kada im istekne vijek trajanja od 25 godina.

image

Goran Popović, Vladislav Brkić, Dean Gnjidić i Neven Duić

Ranko Suvar/Cropix
image

Ivo Milatić, Vladislav Brkić, Ivica Toljan, Neven Duić

Ranko Suvar/Cropix
image

Energetika marketing organizirala je 22. Plinarski forum, tradicionalno okupljanje profesionalaca u plinskom gospodarstvu

Ranko Suvar/Cropix
image

Danijel Zamboki, Boris Labudovic

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:46