PROPUŠTENA PRILIKA

Damir Habijan dobio prvu javnu kritiku: ‘Strateški projekti će kasniti barem tri godine, upozorio sam ga...‘

‘Šteta. Tužno je da nam se takve stvari uvijek iznova događaju‘

Ilustrativna fotografija

 Tgi/Tetra Images/Profimedia

Samo desetak dana nakon što je postao novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan dobio je i prvu javnu kritiku dionika iz svojeg sektora. Stigla je od ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (Regea) Julija Domca, koji je na društvenim mrežama kritizirao resorno ministarstvo zbog neobjavljivanja javnog natječaja za dodjelu tržišne premije, mehanizma kojim se, upozorio je, potiču ulaganja u strateške projekte obnovljivih izvora energije.

- Novi projekti obnovljivih izvora energije, barem 400 megavata sunčanih, geotermalnih i malih hidroelektrana, stavljeni su na čekanje i ponovo će kasniti tri ili više godina. Pokušao sam na to upozoriti novog ministra. Nažalost, bez uspjeha. Šteta. Tužno je da nam se takve stvari uvijek iznova događaju jer Hrvatska treba nove i kvalitetne projekte korištenja obnovljivih izvora energije - poručio je Domac.

image

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske

Dragan Matic/Cropix

Izostanak pravila

Javni natječaj za dodjelu tržišne premije posljednji je put, kako je podsjetio ravnatelj Regee, raspisan 2022. Riječ je o odluci Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) u kojoj se vlasnicima elektrana na obnovljive izvore i investitorima daje informacija o tome koju je proizvodnju iz obnovljivih izvora energije država spremna poticati, u kojoj mjeri i kojim iznosima. Tako je, primjerice, HROTE za 2022. odredio da će poticati ukupno po 300.000 kilovatsati priključne snage u sunčanim elektranama kapaciteta instalirane snage do 500 kilovata i vjetroelektranama snage do tri megavata. Ti su podaci prijeko potrebni ulagačima u obnovljive izvore za poslovanje i planiranje investicija.

- Nejasno je zašto novi javni natječaj za dodjelu tržišnih premija kasni, pogotovo ako pođemo od toga da je veliku većinu zahtjeva iz akcijskog plana za uklanjanje administrativnih prepreka ulaganjima u elektrane na obnovljive izvore energije država ispunila - rekao nam je u neslužbenom razgovoru jedan od ulagača u vjetroelektrane koji je koristio tržišne premije za 2022., pa, ističe, ne bi htio da se njegov javni istup uime tvrtke tumači kao pritisak na HROTE i Ministarstvo.

Akcijski plan

Spomenuti akcijski plan predložile su tvrtke okupljene u udruženju za OiE pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a njime je, među ostalim, od Vlade traženo donošenje Uredbe o kriterijima za provođenje javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja te Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu i Pravila o priključenju na distribucijsku mrežu. Bez spomenute uredbe novi investitori u elektrane nisu mogli priskrbiti građevinsku i lokacijsku dozvolu, a izostanak pravila o priključenju u prijenosnu i distribucijsku mrežu blokirao je već sagrađene elektrane da počnu s radom. Sva su tri dokumenta donesena i stupila su na snagu do jeseni prošle godine, što je polučilo i rezultate.

Da je, naime, došlo do ubrzanja investicija u obnovljive izvore energije, potvrđuje, među ostalim, podatak Gospodarsko-interesnog udruženja OiE da je proizvodnja električne energije iz domaćih solara u prvih devet mjeseci prošle godine premašila cjelokupnu proizvodnju iz 2022. Prema općoj ocjeni, raspisivanje natječaja o tržišnoj premiji dodatno bi ubrzalo ulaganja u "obnovljivce", a Julije Domac u spomenutoj objavi ide korak dalje iznoseći ocjenu da se u natječaju za 2022. poticao premali iznos priključne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:39