SVEČANA DODJELA

Dario Pocedulić najbolji je mladi poljoprivrednik Hrvatske, pogledajte tko je još nagrađen

Tridesetjednogodišnja Ivona Andrašić Presečan, poljoprivrednica iz Bušetine osvojila je najviše glasova čitatelja Jutarnjeg lista

Dario Sajko, Ivona Andrašić Presečan, Andrija Škrlec i Dario Pocedulić

 Tom Dubravec/Cropix

Tridesetosmogodišnji Dario Pocedulić iz varaždinskog prigradskog naselja Gornji Kućan prema izboru žirija najbolji je mladi poljoprivrednik ove godine. Priznanje mu je uručeno na prigodnoj svečanosti u poznatom hotelu Le Meridien Lav u Podstrani u sklopu Šestog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Kongres je svečano otvoren 10. travnja, a trajat će do 13. travnja 2024. godine.

Dario Pocedulić i njegova supruga Tamara 2011. godine počeli su se baviti poljoprivredom, kada su na svojem zemljišnom kompleksu zasijali heljdu. Dario je prometni tehničara, a Tamara je inženjerka odjevne tehnologije. Danas Pocedulići uzgajaju heljdu na površini od 50-ak hektara, a na ostatku zemljišta koje obrađuju uzgajaju pšenicu, kukuruz i uljarice. Ukupno obrađuju 115 hektara zemlje.

image

Pobjednik Dario Pocedulić s obitelji

Tom Dubravec/Cropix

Proizvode bezglutenske prehrambene proizvode od heljde kao što su heljdino brašno, griz, pahuljice, kiflice, mlince, tjesteninu, krekere i puf zrnca. Od heljde izrađuju i predmete za opću upotrebu - konkretno, sve moguće tipove jastuka: za spavanje, sjedenje, putovanja, igračke, ukrasne...

Heljdu plasiraju sami, najvećim dijelom u Kući varaždinske heljde koja se nalazi prekoputa njihove obiteljske kuće.

image

Marija Vučković i Dario Pocedulić

Tom Dubravec/Cropix
image

Marija Vučković, Dario Pocedulić i Marko Badurina

Tom Dubravec/Cropix

- Izuzetno sam počašćen dobivenim priznanjem. Biti odabran za najboljeg poljoprivrednika među toliko kvalitetnim izborom je uistinu velika čast i priznanje ne samo meni već i cijelom mojem OPG-u, našem cjelokupnom radu. Od samog početka mog poljoprivrednog puta fokusirao sam se na to kako pružiti lokalnoj zajednici kvalitetne prehrambene proizvode heljde, tradicijske namirnice mog kraja. Ne samo da smo s vremenom i registrirali prvu autohtonu sortu heljde - „varaždinsku heljdu“ - već smo i povećali raznolikost naših proizvoda, potvrdili njihovu kvalitetu i proširili ponudu na cijelu Hrvatsku. Ovo priznanje je meni osobno potvrda da kročim ispravnim koracima, u dobrom smjeru s razvojem mog OPG-a, istaknuo je Dario Pocedulić.

Potpore mladim poljoprivrednicima za stanovanje

Dariju Poceduliću je plaketu uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je istaknula da je u razdoblju od 2015. godine broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj povećan za čak 66 posto te da je oko 24 tisuće mladih poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednih gospodarstava starosti do 41 godine, u ukupnom broju poljoprivrednika u Hrvatskoj čine 14,4 posto.

image

Marija Vučković, Zdravko Tušek, Sunčana Glavak

Tom Dubravec/Cropix
image

Marija Vučković

Tom Dubravec/Cropix

- Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine mali udio, Hrvatska se nalazi iznad prosjeka Europske unije, a u narednom razdoblju cilj Vlade Republike Hrvatske je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto do kraja aktualnog programskog razdoblja. U 2022. godini za 10.422 mladih poljoprivrednika isplaćeno je 7,2 milijuna eura izravne potpore za mlade poljoprivrednike, a kroz mjeru 6.1.1 odobreno je 345 projekata ukupne vrijednosti 17,2 milijuna eura. Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike nastavlja se potpora mladim poljoprivrednicima i u budućem programskom razdoblju, a dodatno su predviđeni financijski instrumenti usmjereni na osnivanje poljoprivrednih gospodarstava i pokrivanje početnih troškova ulaganja, istaknula je Vučković koja je dodala da je na današnjoj sjednici Vlade usvojen i poseban Program potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu.

image

Dario Pocedulić

Željko Hajdinjak/Cropix

- Cilj Programa je mladim poljoprivrednicima koji žive u jedinicama lokalne samouprave koje su donijele program potpore za unapređenje stanovanja mladih obitelji, omogućiti dodatnu potporu za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciju objekta za stanovanje. Ovom potporom želi se doprinijeti odluci mladih obitelji koje se bave poljoprivredom da ostanu živjeti u ruralnom području i proizvode hranu, ali i daju usluge u tom području. Također, ovih će dana biti objavljen i novi natječaj iz Strateškog plana što je nastavak generacijske obnove poljoprivrednih gospodarstava s investicijama za mlade poljoprivrednike u iznosu od 75 tisuća eura koji pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova, istaknula je ministrica Vučković.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Otvorene nove mogućnosti

Tridesetjednogodišnja Ivona Andrašić Presečan, poljoprivrednica iz Bušetine u Virovitičko-podravskoj županiji, osvojila je najviše glasova čitatelja Jutarnjeg lista. Priznanje joj je uručio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. Ivona Andrašić Presečan je 2017. godine od oca preuzela OPG.

Njezini roditelji su se bavili čistim ratarstvom, odnosno uzgojem žitarica i uljarica te duhana, koji je posebno u ovom podravskom dijelu Slavonije već desetljećima jako zastupljen. Kako s duhanom nikada nije voljela raditi, odmah po preuzimanju očevog OPG-a izbacila je tu kulturu iz proizvodnje i zamijenila je povrćem, za koje je suputnika i suradnika pronašla u suprugu Matiji, inače prometnom policajcu.

image

Dario Sajko, Ivona Andrašić Presečan, Andrija Škrlec i Dario Pocedulić

Tom Dubravec/Cropix
image

Goran Ogurlić, Ivona Andrašić Presečan i Ivan Ostojić

Tom Dubravec/Cropix

Danas pod povrćem ima 10 hektara u otvorenoj proizvodnji i 1,3 hektara pod plastenicima, a na preostalih 20 hektara uzgaja žitarice. Proizvodi paprike, krastavce, rajčice, kupus, lubenice, cvjetaču, kukuruz, soju, pšenicu i ječam.

- Zahvaljujem prvo svojim roditeljima i koji su mi usadili ljubav prema poljoprivredi i hvala mome suprugu koji je u svim mojim zamislima sa mnom pa su zato i ostvarene - sama sigurno ne bi mogla sve ovo ostvariti. Veliko hvala svima koji su glasovali za mene i u mojem OPG-u prepoznali ljubav za sve što radimo.Ovim izborom otvaraju mi se nove mogućnosti i prilike da upoznam i druge mlade ljude koji vole rad na zemlji i imaju dobre rezultate. Ovom titulom dokazujem prvo sebi pa i svim mladima da rad na zemlji daje priliku za bolje sutra - samo ju treba prihvatiti. Neka svima svaka ideja bude ostvarena, istaknula je Ivona Andrašić Presečan.

image

Sunčana Glavak, Andrija Škrlec i Marko Badurina

Tom Dubravec/Cropix

Plaketu za osvojeno drugo mjesto u izboru žirija dobio je dvadesetosmogodišnji Andrija Škrlec iz Zlatara. Škrlec je prestao uzgajati žitarice te se potpuno orijentirao na mahunarke i na nešto povrća. Ovaj magistar proizvodnje i prerade mesa obrađuje ukupno 17 hektara zemljišta. Na površini od 13 hektara uzgaja grah, na dva hektara slanutak, na 1,5 hektaru bob, na jednom hektaru uzgajaju luk i češnjak, na 0,3 grašak, a 0,2 hektara otpada na ciklu i mrkvu.

image

Blaženko Boban, Dario Sajko i Marko Badurina

Tom Dubravec/Cropix

Plaketu za osvojeno treće mjesto dobio je 28-godišnji Darijo Sajko iz Čađavice. Dario je već s nepunih 20 godina otvorio svoj OPG. Na njemu ima registriranih 200 hektara, a još 150 hektara ima njegova supruga Martina. U najvećem dijelu uzgaja kamilicu, a osim nje zasije još i bob, soju, kukuruz te ima plantažu lješnjaka. Bob je počeo sijati zato što se prije dvije godine u blizini pojavila tvrtka Nutris koja ga otkupljuje za proizvodnju proteinskih izolata boba.

No, ključni planovi Darija Sajka vezani su uz kamilicu i drugo ljekovito bilje, a baza te priče je termogeneracijsko postrojenje vrijedno 1,4 milijuna eura za koje je 70 posto novca povukao uz fondova EU i čija je izgradnja u tijeku.

Uručeni čekovi i plakete

Nagrađenim mladim poljoprivrednicima čekove je uručio predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina. Plakete pobjedniku izbora Dariju Poceduliću uručila je izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, drugoplasiranom Andriji Škrlecu plaketu je uručio član uprave Podravke Ivan Ostojić, a trećeplasiranom Dariju Sajko plaketu je uručio župan Splitsko dalmatinski Blaženko Boban.

image

Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix

Hrvatska već devetu godinu zaredom bira svojeg najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice ovog projekta za Hrvatsku Sunčane Glavak i Jutarnjeg lista, koji je kao i prošlih osam godina medijski pokrovitelj ovog važnog natječaja.

image

Sunčana Glavak

Tom Dubravec/Cropix

Sudjelovati u izboru mogli su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice u dobi do 40 godina koji su nositelji OPG-a, i to s projektima koji su tijekom 2022. i 2023. godine bili završeni ili su bili u provedbi. Tijekom ožujka u Jutarnjem listu su predstavljeni finalisti ovogodišnjeg natjecanja. Cilj projekta je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Sunčana Glavak: Mladi poljoprivrednici transformiraju poljoprivredu u održivu, ekološki osviještenu djelatnost

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak o izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika kazala je:

- Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika snažna je poruka svim mladim ljudima koji dvoje o tome trebaju li se upustiti u bavljenje poljoprivredom. Mlade u poljoprivredi imamo, ali mlade u poljoprivredi i trebamo. Hrvatska je s 14% mladih poljoprivrednika iznad prosjeka EU-a gdje je oko 12% nositelja poljoprivrednih gospodarstava mlađe od 41 godine. Kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima.

Poljoprivredno-prehrambeni sektor jedan je od najvećih gospodarskih sektora u EU-u koji obuhvaća 10 milijuna poljoprivrednika i stvara oko 40 milijuna radnih mjesta. Posebnu pažnju u svojem radu u Europskom parlamentu posvetila sam mladima, demografskoj obnovi hrvatskog sela i ekološkoj poljoprivredi.

Svaki od 20 odabranih projekata koji su ušli u uži krug za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika predstavlja priču o hrabrosti pojedinaca koji su odlučili napustiti ustaljene staze i suočiti se s izazovima koje nosi poljoprivreda.

Europska unija, Europska pučka stranka, jednako kao i Hrvatska, prepoznaju nezamjenjivu ulogu mladih u revitalizaciji ruralnih područja. Strateškim planom ZPP-a će se hrvatskim poljoprivrednicima staviti na raspolaganje 3,78 milijarde eura u razdoblju od 2023. do 2027.

Mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj postavljaju nove trendove transformirajući poljoprivredu u održivu, ekološki osviještenu djelatnost. Svojim radom oni promiču inovaciju, ali istovremeno ne gube iz vida vrijednosti koje čine ruralnu zajednicu – obitelj, zajedništvo i podršku međusobnoj suradnji.

Čestitam pobjedniku i svim finalistima izbora – oni su jamac da je budućnost hrvatske poljoprivrede u dobrim rukama, kazala je Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:14