LJESTVICA

Deloitte CE Technology Fast 50: Pet hrvatskih tehnoloških tvrtki na popisu, dvije među 10 najboljih

Uz pet najbrže rastućih, prepoznata i jedna mlada nada te pet ‘zvijezda pozitivnog utjecaja‘

The Deloitte Technology Fast 50 Central Europe

 Jl/

Devot i Aircash dvije su najbrže rastuće tehnološke kompanija iz Hrvatske na ovogodišnjem popisu Deloitte CE Technology Fast 50. Uz dvije domaće tvrtke na popisu deset najboljih još ih je tri koje su ušle na TOP50. To su HiveTech, Luminum ICT i Orqa.

Jiří Sauer, partner u Deloitteu i voditelj programa Regional Technology Fast 50 CE kaže da je danas izazovnije nego ikad uzeti u obzir koliko je brzo i koliko daleko tehnologija evoluirala u 24 godine od pokretanja ovog izbora.

Tehnološki skok

- To je razdoblje u kojem se bilježi napredak bez presedana, s inovacijama poput umjetne inteligencije i proširene stvarnosti, mobilnih mreža i stakla osjetljivog na dodir, e-čitača, samovozećih i električnih automobila, 3D ispisa, NFT-a, blockchaina, nevjerojatnih rješenja za e-trgovinu i još mnogo toga - a sve ulazi u svakodnevnu upotrebu - kaže Sauer.

Dodaje da je ovogodišnja ljestvica Fast 50 CE uvid u imena koja tek dolaze.

Na popisu Technology Fast 50 za 2023., koji uključuje najbolje po rastu prihoda tijekom četiri godine od 2019. do 2022., ukupno je pet tvrtki iz Hrvatske. Najviše je rangiran Devot, na četvrtom mjestu, slijedi Aircash na sedmom mjestu, zatim HiveTech na 29. mjestu, Luminum ICT na 31. mjestu i Orqa na 41. mjestu.

Martin Morava, osnivač tvrtke Devōt kaže da su proteklih godina neumorno radili kako bi postigli ono gdje su danas.

- Godina 2021. godina je značajna, ali je 2022. nadmašila sva očekivanja, što nas je dovelo do ove nagrade - kaže Morava.

Četristo prijava

Ove godine na izbor Deloittea pristiglo je gotovo 400 prijava iz 16 zemalja. S pet plasiranih tvrtki, Hrvatska je treća najuspješnija država na tom popisu – iza Poljske i Češke, od kojih svaka ima po 18 plasiranih tvrtki.

Osim priznanja za najbrže rastuće kompanije, objavljeni su i rezultati za kategoriju "Tvrtke u usponu", na kojoj se nalazi jedna tvrtka iz Hrvatske, dok su još tri domaće tvrtke posebno predstavljene u kategoriji "Zvijezde pozitivnog utjecaja".

Kao domaća tvrtka u usponu prepoznata je Lumen Spei, a kao zvijezde Seekandhit, Notch i Cinnamon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:22