REFORME SU NUŽNE

Deset preporuka HUP-a kako bi Hrvatska postala zemlja uspješnih poduzetnika i bogatih građana

Poduzetnici su ti koji stvaraju dodanu vrijednost, guraju ekonomiju naprijed, na tržište donose inovacije i u konačnici pune proračun

Irena Weber 

 Berislava Picek/CROPIX

Sad kad je Hrvatska članica Europske unije, eurozone i Schengena, uz sinergiju svih dionika društva imamo povijesnu šansu urediti državu kako bismo realizirali Hrvatsku uspješnih poduzetnika, zadovoljnih radnika i bogatih građana. Uredimo li Hrvatsku kao zemlju koja podržava biznis, ima učinkovitu javnu upravu i brzo i predvidljivo porezno i pravosudno sučelje, vjerujemo da u kratkom roku možemo dostići standard uspješnih članica Europske unije. Ključan izazov i prepreka za uspjeh Hrvatske u desetljeću pred nama leži u negativnim demografskim trendovima. Pitanje je tko će raditi predstojećim godinama i tko će doprinositi razvoju društva, ulagati u zdravstveni i mirovinski fond te razvijati domaće gospodarstvo.

Demografski podaci su katastrofalni: u slavonskim županijama danas je 33 posto manje djece u vrtićima nego prije deset godina, gotovo je 20 posto manje upisanih srednjoškolaca nego prije osam godina, a 11.000 upisnih mjesta na fakultetima ove i nekoliko prethodnih godina ostalo je prazno. To je gotovo četvrtina ukupnih upisnih kvota.

I poreznom politikom i osiguranjem dodatnih poticaja za mlade moramo zadržati talente koje imamo i privući nove iz drugih zemalja. To treba biti ključan cilj!

Hrvatska ima više tvrtki jednoroga od mnogih europskih zemalja te niz onih koje će uskoro ući u tu skupinu najuspješnijih na svijetu; među malim i srednjim poduzetnicima imamo primjera zbog kojih možemo biti preponosni, a velikih je izvoznika svaki dan sve više. Poduzetnici su ti koji stvaraju dodanu vrijednost, guraju ekonomiju naprijed, na tržište donose inovacije, stvaraju priliku za napredak zaposlenicima i u konačnici pune proračun. Kad bismo proveli reforme, naša bi zemlja bila Hrvatska kakvoj mi poslodavci težimo: tehnološki napredna zemlja poduzetnika i zadovoljnih i bogatih radnika.

Ključne reforme za desetljeće pred nama

1. Smanjiti porezni teret poduzetništvu rasterećenjem rada te smanjenjem parafiskalnih nameta.

2. Donijeti fleksibilan Zakon o radu koji odražava stvarne potrebe tržišta rada.

3. Ubrzati pravosudne procese informatizacijom sustava, racionalizacijom mreže sudova i donošenjem obvezujućih rokova za rješavanje sudskih predmeta.

4. Povećati efikasnost preraspodjele sredstava iz fondova EU u korist privatnih investicija te za postizanje ciljeva zelene tranzicije.

5. Ojačati platforme za dokapitalizacije privatnih nefinancijskih tvrtki.

6. Iskoristiti investicijski potencijal obveznih mirovinskih fondova kroz povećanje stope izdvajanja u drugi mirovinski stup i liberalizaciju limita za ulaganje.

7. Povećati ukupnu efikasnost državnog sektora s naglaskom na uređivanje sustava i povećanje plaća u javnim i državnim službama i jačanje kvalitete korporativnog upravljanja u javnim poduzećima.

8. Racionalizirati sustav lokalne samouprave u kontekstu poboljšanja funkcionalne raspodjele nadležnosti u lokalnim vlastima te postizanja jednakosti u pružanju javnih usluga kroz konsolidaciju neodrživih lokalnih jedinica.

9. Reformirati zdravstveni sustav u cilju efikasnijeg upravljanja novcem iz zdravstvenih doprinosa kroz racionalizaciju mreže bolnica i sustava javne nabave, definirati odnos privatnog i javnog zdravstva u korist povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga institut bolovanja u cilju smanjenja troškova bolovanja na teret poslodavaca.

10. U sklopu reformi energetskog sektora, ukloniti prepreke ulaganjima i smanjiti administrativne postupke koji ograničavaju veće korištenje obnovljivih izvora energije u cilju povećanja njihova udjela na 45 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:23