Uspješna berba

Dobar urod maslina za Poljoprivredno-braniteljsku zadrugu Lintar

Kao i do sada, u berbi su sudjelovali članovi Udruge branitelja veterana Domovinskog rata Dalmacijacement te zaposlenici Cemex-a i kooperantskih tvrtki
 Privatni album

Lijepo vrijeme tijekom studenog pogodovalo je berbi u Cemexovim maslinicima, koju su i ove godine predvodili zadrugari Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar, zaposlenici Cemex-a te kooperantskih tvrtki, uz sudjelovanje učenika iz lokalnih Eko škola te drugih volontera. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, obrano je oko šest tona maslina za preradu gotovo 800 litara ekstradjevičanskog ulja Lintar.

Već u rujnu, kako ističu iz Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar bilo je jasno da će godina zabilježiti vrlo dobre rezultate i količinom i kvalitetom maslina. Čim je analiza ploda masline pokazala da je optimalno vrijeme za berbu, članovi zadruge započeli su s branjem. Kao i do sada, u berbi su sudjelovali članovi Udruge branitelja veterana Domovinskog rata Dalmacijacement te zaposlenici Cemex-a i kooperantskih tvrtki. Pomoć je i ove je godine došla od učenika iz dviju lokalnih Eko škola. Kako eko grupe u školama rade isključivo online da bi se izbjegao kontakt djece iz različitih razrednih odjeljenja, u berbu su došla dva razreda djece i to u različite dane. Pedesetak učenika solinskih OŠ don Lovre Katića i OŠ Vjekoslava Paraća, zajedno s ravnateljima i nastavnicima, družili su se u masliniku te uz puno zabave i smijeha dali svoj doprinos berbi.

- Zdrav urod naših maslinika dao nam je i ove godine ekstradjevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete, što je kruna trudu koji naši članovi tijekom cijele godine ulažu u naše maslinike. Ponosimo se rezultatom našeg rada, a zahvalni smo svima koji su nam i ove godine pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja - rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2009. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiveno u prošlogodišnjoj berbi ove je godine osvojilo srebrnu medalju na tradicionalnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak. Ova se nagrada pridružila čitavom nizu priznanja za kvalitetu i pakovinu koje ulje Lintar osvaja već puno desetljeće.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15