Dobri rezultati

Dobit Atlantic Grupe rasla je 20 posto: ‘Prodaja je rasla u svim poslovnim segmentima i na svim važnijim tržištima‘

Prošle godine uspješno su pokrenuli rad dviju solarnih elektrana - u Zagreb i Slatini

Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic Grupe

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Atlantic Grupa je u 2023. godini zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 973,9 milijuna eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3 posto u odnosu na 2022. godinu i iznosi 86,6 milijuna eura, dok je neto dobit porasla 20 posto i iznosi 31,2 milijuna eura.

“U još uvijek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima te na svim važnijim tržištima. Odlični prodajni rezultati omogućili su i snažan rast profitabilnosti, unatoč i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Osim toga, nastavili su s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i s nastojanjima za rast kroz akvizicije.

“Posebno sam zahvalan našim zaposlenicima na predanosti, kao i našim kupcima i partnerima na dugogodišnjoj podršci. Iako očekujemo da će geopolitičko i makroekonomsko okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem i održivim rastom“, dodao je Tedeschi.

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Slatko i slano (26,3 posto) te Pića (18,6 posto), koja su uz vrijednosni ostvarila i značajan količinski rast prodaje. Dvoznamenkasti rast bilježe i poslovno područje (PP) Donat s 12,5 posto te ljekarničko poslovanje s 12,2 posto rasta. U distribuciji prednjače Strateško distribucijsko područje (SDP) Sjeverna Makedonija s rastom od 19,3 posto, slijedi SDP Hrvatska s rastom od 19 posto te Srbija s rastom od 16,2 posto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 62 posto, ljekarničko poslovanje devet posto, dok principalski brendovi sudjeluju s 29 posto prihoda od prodaje. Kava se sa 199,9 milijuna eura, odnosno udjelom od 20,5 posto u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Tijekom 2023. godine Atlantic Grupa je uspješno pokrenula rad dviju solarnih elektrana - na centralnom logističko distribucijskom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. Indeks održivosti Atlantic Grupe, koji predstavlja interno definirano mjerilo za procjenu i izvještavanje o postizanju ciljeva održivog poslovanja i društvene odgovornosti, u 2023. godini premašio je ciljanu vrijednost.

Sastavnice Indeksa održivosti Atlantic Grupe čini pet ključnih prioriteta: smanjenje emisija stakleničkih plinova, odgovorno upravljanje vodnim resursima, briga o zaposlenima, upotreba recikliranih i reciklabilnih materijala te specifične održive inovacije u proizvodima.

U listopadu je sa Strauss Grupom potpisan kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. U području distribucije, s Grupom Podravka je dogovorena suradnja koja podrazumijeva Atlanticovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu te Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. U Sloveniji je ostvaren značajan iskorak na području distribucije suradnjom s novim principalom Haleon, dok je u Skoplju zaključena 12 milijuna eura vrijedna investicija u novi logističko distribucijski centar.

Od važnijih priznanja, Atlantic Grupa je četvrtu godinu zaredom dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima, koja se dodjeljuje u suradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze (ZSE), a treću godinu dobitnica nagrade za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u kategoriji Vodećeg tržišta ZSE, koju dodjeljuje HANFA. Krajem godine Atlantic Grupa je od renomirane agencije za upravljanje nekretninama S IMMO AG kupila tvrtku Eurocenter d.o.o., koja u svom vlasništvu ima poslovnu zgradu Eurocenter na adresi Miramarska cesta 23 u Zagrebu, gdje se inače nalazi dugogodišnje sjedište kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09