POSAO UZ SANKCIJE

Dobit Raiffeisen banke lani je najviše skočila u Rusiji, ali tamo ostaje zarobljena

Prošlog su se tjedna pojavile vijesti da američko Ministarstvo financija istražuje Raiffeisen zbog ruskog dijela poslovanja
 Japaridze Mikhail/Tass/Profimedia/Japaridze Mikhail/tass/profimedia

Za većinu banaka prošla je godina bila vrlo uspješna, pa i za austrijski Raiffeissen, specifičan po tome što je znatan dio dobiti ostvario u Rusiji. Kako je izvijestila bankarska grupacija RBA, njezina prošlogodišnja dobit iznosi 3,62 milijarde eura, a godinu prije bila je 1,37 milijardi eura. Za više od dvije trećine ostvarene dobiti zaslužna je Rusija: banka je ondje zaradila 2,2 milijarde eura, četiri puta više nego 2021. godine.

Veličina aktivnosti

Pitanjem kako je RBA zaglavio u Rusiji pozabavio se Financial Times, navodeći da je politika Vladimira Putina banci omogućila zgrtanje ogromnog profita, ali zabranjuje da novac napusti ruski teritorij. - Imamo vrlo, vrlo dobre rezultate, ali i ogromne probleme - izjavio je izvršni direktor Johann Strobl.

Prošlog su se tjedna pojavile vijesti da američko Ministarstvo financija istražuje Raiffeisen zbog ruskog dijela poslovanja. Iako nema sugestija o kršenju pravila, navodi FT, to signalizira da je banka pod prismotrom regulatora i političara. Mnoge zapade tvrtke i banke nastavile su poslovati u Rusiji, uključujući HSBC, Barclays i Bank of America, ali Raiffeisen se izdvaja veličinom svojih poslovnih aktivnosti. Prema riječima višeg izvršnog direktora banke, sada upravljaju s 40-50 posto svih tokova novca između Rusije i ostatka svijeta.

- Niti jedna druga zapadna banka nije tako duboko ugrađena u ruski financijski sustav - rekao je Marcus How, voditelj istraživanja bečke konzultantske tvrtke za rizike VE Insight. Jedno od posebno osjetljivih pitanja je sudjelovanje u shemi koju je osmislio Kremlj, da se vojnicima poginulim u borbi automatski oprašta dug.

Banka je, pak, poručila da u potpunosti poštuje sankcije protiv Rusije. Prekinula je odnose s velikim ruskim klijentima, oligarsima i tvrtkama, a kreditiranje poduzeća smanjila je za 30 posto. Ubrzo nakon napada na Ukrajinu Rusija je uvela zabranu iznošenja kapitala iz zemlje, uključujući isplatu dividende, a tvrtke iz "neprijateljskih" zemalja moraju imati odobrenje za bilo kakvu prodaju ruskih podružnica, pri čemu vrijednost posla i uvjete određuju ruske vlasti.

Slijepa ulica

Francuska banka Société Générale, primjerice, rano je napustila Rusiju, uz velike gubitke. Neka zapadna poduzeća, pak, javno priznaju da su u bezizlaznoj situaciji. U RBA navode da su do sada imali samo jedan razgovor o mogućoj prodaji, ali da je to bila "slijepa ulica". No, nastojeći umiriti dioničare, ulagače i štediše, iz banke poručuju da čak i ako otpišu poslovanje u Rusiji, adekvatnost kapitala ostaje im na komotnih 13,5 posto, znatno iznad minimuma koji zahtijeva regulator.

Tržište automobila i pametnih telefona preuzeli Kinezi

Za stotine svjetskih brendova koji su otišli, Rusi su morali naći alternativu, a najveću korist imaju kineski proizvođači.

Prema podacima Counterpoint Researcha, kineski proizvođači pametnih telefona Xiaomi i Realme činili su oko 40 posto ruskog tržišta prije rata, a sada je to 95 posto. Samsung i Apple, pak, pali su s 53 na 3 posto.

Slična je priča i na ruskim cestama. Pozivajući se na podatke Global Mobilityja, CNN Business navodi da su kineski proizvođači automobila Chery i Great Wall Motor skočili među deset vodećih marki, a njemački BMW i Mercedes nestali su iz te skupine. Iako je tržište palo, prodaja kineskih automobila rasla je 7 posto. Raste i prodaja domaće Lade, u kojoj je kontrolni udjel prodao Renault.

Osim njega, iz Rusije su se povukli i drugi proizvođači automobila, uključujući Hyundai i Kiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58