REKORDNI PROFITI

Dobit UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, nadmašila očekivanja: Skočila je čak 36 posto više nego u istom razdoblju lani

Ovim brojkama najviše je pridonijelo povećanje kamatnih stopa

Pogled na toranj Uni Credit-a u Milanu

 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia

Talijanski UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, nadmašio je očekivanja u trećem tromjesečju: neto dobit mu je iznosila 2,3 milijarde eura, 36 posto više nego u istom razdoblju lani. Prognoza analitičara bila je da će ostvariti dobit od 1,9 milijardi eura.

Zahvaljujući rastu kamatnih stopa, snažno su povećani i neto prihodi od kamata, za čak 45 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Prihod od naknada i provizija smanjen je za 5,2 posto, a rezervacije za gubitke po kreditima uvećane su za 60 posto, na 135 milijuna eura. Tako su u konačnici ukupni prihodi banke povećani za 23 posto.

Rast neizvjesnosti

Povećanje kamatnih stopa potaknulo je rekordne profite banaka u posljednjim kvartalima, ali porasla je i neizvjesnost. Kako je rekao izvršni direktor Andrea Orcel, iznos zajmova značajno je smanjen, ali ne i tržišni udio banke, što znači da "tržište sveukupno pada". Obim kredita u Njemačkoj je stagnirao, a u Italiji je pao za 3 posto. Neto prihod od kamata, očekuju u UniCreditu, umjereno će se smanjivati sljedeće godine jer će polako rasti troškovi financiranja banaka.

Izgledan je nastavak rasta rezervacija za potencijalne gubitke. Iako su još uvijek vrlo niske, rezervacije za gubitke po kreditima više su se nego udvostručile u trećem tromjesečju. Geopolitički rizici, ocjenjuje se, dodatno opterećuju gospodarstvo već dulje vrijeme suočene s inflacijom i smanjenjem kreditiranja.

Raspodjela dobiti

Italija je u kolovozu iznenadila tržišta najavom uvođenja jednokratnog poreza na kamatne marže banaka, ali se u rujnu ipak povukla i dala bankama mogućnost da, umjesto plaćanja poreza, povećaju rezerve. Kako piše Reuters, UniCredit je prva talijanska banka koja je u trećem tromjesečju donijela službenu odluku o porezu, rekla je da stavlja 1,1 milijardu eura na stranu kao rezerve. Očekuje se da će većina banaka slijediti tu praksu.

UniCredit je neznatno podigao izglede prihoda u ovoj godini, ali je zadržao ciljeve dobiti i isplate ulagačima, rekavši da mu treba vremena da odluči kako najbolje iskoristiti "izniman" rast zarade. "Provjeravamo sve opcije koje imamo i stoga vam dajemo nove smjernice za krajnji rezultat, a distribucija je preuranjena", rekao je Orcel. Predviđena je neto dobit od najmanje 7,25 milijardi eura u 2023., od čega će najmanje 6,5 milijardi biti isplaćeno za dividende i otkup dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:48