Potpore zdravstvenom turizmu

Dodijeljeno prvih 57 milijuna eura za obnovu dvorca Inkey i sadržaje kontinentalnih toplica

Kreće rekonstrukcija hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama s odobrenom potporom od 17,1 milijun eura

Liječilišni perivoj u Julijevu parku

 Turistička Zajednica Grada Daruvara/

Čak 57 milijuna eura dodijelilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta u Koprivnici za pet velikih turističkih projekata. Riječ je o rekonstrukciji dvorca Inkey na sjeveru Podravine, odnosno razvoju wellness turizma koji je dobio potporu od 10,1 milijun eura. Drugi projekt je gradnja bazena i hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice s odobrenom potporom od 16,5 milijuna eura. Tu su i unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva u Varaždinskom Toplicama s odobrenom potporom od 17,1 milijun eura te unapređenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica razvojem turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti s potporom od 13,2 milijuna eura. Prve su to i dugoočekivane odluke o financiranju projekata zdravstvenog turizma iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz njih, od županija potpisnica Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku financirat će se i projekt bazenskog kompleksa Terme Bjelovar u Velikom Korenovu, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu.

- Analize koje je Ministarstvo turizma i sporta izradilo tijekom pripreme Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine pokazale su kako je razvoj turizma, osobito na kontinentu, potrebno potaknuti kapitalnim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu, čime se potiče razvoj funkcionalnih regija kroz lance vrijednosti. To je potvrdila i analiza Ekonomskog instituta u Zagrebu koja je pokazala da ulaganje u zdravstveni turizam od 60 milijuna eura može kratkoročno generirati dodatnih 1,13 milijardi eura investicija. Vlada je stoga iz NPOO-a osigurala rekordan iznos od 61,7 milijuna eura kojima će se financirati šest projekata. Uz već nabrojene, to su i projekt unapređenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma - Welltur Naftalan, rekonstrukcija zgrade Fontana u toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma te još dodatnih 60 milijuna eura u državnom proračunu kako bi se financirali svi projekti koji su zadovoljili kriterije u natječaju Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, u grupi zdravstveni turizam - poručili su iz Ministarstva turizma.

To su, uz projekt bjelovarskih toplica, još i projekt Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru za poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu, ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapije Crikvenica, revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, rekonstrukcija, prenamjena i uređenje kompleksa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos, zatim projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način te projekt Biokovka 5.0 - zelena i digitalna tranzicija specijalne bolnice Biokovka u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma visoke dodane vrijednosti.

- Tako će se u prvom koraku financirati ukupno 13 kapitalnih projekata na području cijele Hrvatske u ukupnom iznosu većem od 120 milijuna eura. U sljedećem koraku financiranje za zdravstveni i aktivni turizam osigurano je i kroz Višegodišnji financijski okvir u iznosu od 90 milijuna eura, a novim Zakonom o turizmu osigurano je financiranje za projekte od posebnog značaja za razvoj destinacija iz Fonda za turizam. To su projekti za koje nositelj može biti turistička zajednica, grad, općina i županija te javne ustanove u njihovu većinskom vlasništvu ili u većinskom vlasništvu - zaključili su u Ministarstvu turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:06