SURADNJA

Dogovoren hrvatsko-uzbekistanski gospodarski forum

Ivica Pirić otkriva da je i prije ovog posjeta više puta bio u Uzbekistanu za koji kaže da je zemlja bogata naftom i plinom te nalazištima zlata i drugim prirodnim rudama

Veleposlanik RH Refik Šabanović, Ravsan Imatov potpredsjednik Nogometnog saveza Uzbekistana i Ivica Pirić

 Privatni album

Veleposlanik RH u Kazahstanu Refik Šabanović predao je vjerodajnice ministru vanjskih poslova Republike Uzbekistan Abdulazizu Kamilovu, tako da je od 25.11. Refik Šabanović i službeno nerezidentni veleposlanik Republike Hrvatske u Uzbekistanu.

- Svaku prigodu koristim da hrvatskim gospodarstvenicima omogućim sastanak i kontakt sa značajnim dužnosnicima u državama koje su u mojoj nadležnosti. Ovaj put je sa mnom bio Ivica Pirić . Između ostalog, imali smo sastanak s Azisom Abukahimovom, potpredsjednikom Vlade Republike Uzbekistana, ujedno i ministrom turizma i sporta. Sastali smo se i sa zamjenikom predsjednika njihovog nogometnog saveza koji je trajao više od sat vremena. U tom dijelu očekujemo vrlo uspješnu i konkretnu suradnju.

image

Ivica Pirić, predsjednik gospodarske komore Uzbekistana, Refik Šabanović i Vladimir Ribić voditelj škole nogometa u Ukrajini i Kazahstanu

Privatni album

Drugi dan radnog posjeta Uzbekistanu Šabanović je održao predavanje o turizmu na Sveučilištu u Samarkandu.

Ivica Pirić otkriva da je i prije ovog posjeta više puta bio u Uzbekistanu za koji kaže da je zemlja bogata naftom i plinom te nalazištima zlata i drugim prirodnim rudama.

image

Ivica Pirić, Azis Abukahimov, potpredsjednik Vlade Uzbekistana i Refik Šabanović

Privatni album

- Cilj nam je u turizmu uspostavit direktne linije s Hrvatskom u ljetnom periodu. Radi se o zemlji koja ima 32 milijuna stanovnika. Imali smo sastanke s njihovim vodećim gospodarstvenicima, njihovim dužnosnicima te voditeljima njihovog nogometnog saveza. Nakon ovih sastanaka predstoji nam organiziranje gospodarskog foruma u Hrvatskoj na koji bi došli vodeći gospodarstvenici i predstavnici Vlade Republike Uzbekistan. Gospodarski forumi su se pokazali kao najbolji način ostvarenja konkretne gospodarske suradnje. Spremni su otvoriti počasni konzulat i predstavništvo njihove gospodarske komore u Hrvatskoj.Postoji veliki prostor i oko suradnje u turizmu, investicija te plasmana proizvoda iz Hrvatske u Uzbekistan - istaknuo je Pirić koji procjenjuje da bi se gospodarski j forum mogao održati već za dva tri mjeseca. Naravno, ako to situacija dozvoli.

image

Refik Šabanović i ministar vanjskih poslova Uzbekistana Abdulaziz Kamilov

Privatni album

Što se tiče suradnje u sportu Pirić kaže da su već napravljeni konkretni potezi oko suradnje. Otkriva da su čelnici sportskog saveza Uzbekistana iskazali volju oko angažmana hrvatskih nogometnih trenera specijaliziranih za mlađe uzraste. Dogovoreno je i da će na sljedeći Dalmatinko cup doći i klubovi iz Uzbekistana.

- Zatražili su od mene da im pomognem naći koordinatora za njihovu nogometnu reprezentacije u uzrastima od 7 do 18 godina te nekoliko trenera. Jako cijene naš nogomet i naše trenere. Napravit ćemo jako dobru suradnju u gospodarstvu, ali i kroz sport koji je naš izvozni proizvod - naglašava Ivica Pirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:31