ANKETA POKAZALA

Dok su inflacijska očekivanja u Hrvatskoj povećana s uvođenjem eura, u eurozoni se nastavlja suprotan trend

Anketa koja uključuje oko 14.000 potrošača iz šest zemalja eurozone dala je zanimljive rezultate

A woman uses her cell phone as she walks past balloons and 2023 signs while shopping at the San Jacinto market in the historic center of Caracas on December 30, 2022, on the eve of the end-of-the-year celebrations. (Photo by Yuri CORTEZ/AFP)

 Yuri Cortez/Afp

Dok su inflacijska očekivanja u Hrvatskoj povećana s uvođenjem eura, u eurozoni se nastavlja suprotan trend. Anketa o očekivanjima potrošača ECB-a pokazuje da su u studenome bili malo optimističniji nego u listopadu, što se tiče inflacije, ali i ekonomskog rasta.

"Inflacijska očekivanja su znatno ispod percipirane prošle stope inflacije, osobito u srednjoročnom razdoblju od tri godine", navodi ECB u priopćenju. Medijan očekivanja za inflaciju u sljedećih 12 mjeseci smanjio se s 5,4 na pet posto, dok su očekivanja za tri godine smanjena s tri na 2,9 posto. Neizvjesnost u pogledu inflacijskih očekivanja u idućim mjesecima stabilna je od srpnja, ali je i dalje znatno iznad razine od prije rata u Ukrajini. Istodobno, porasla su očekivanja nominalnog rasta dohotka, ali su se smanjila ona u pogledu potrošnje.

Potrošači eurozone očekuju da će njihov nominalni prihod porasti za 0,9 posto, u odnosu na 0,7 posto u listopadu. No, prvi put od sredine 2021. smanjena su očekivanja nominalnog rasta potrošnje u sljedećih godinu dana, s 4,7 na 4,3 posto.

Građani računaju s povećanim rastom kamatnih stopa, ali neznatno su optimističniji kad je riječ o gospodarskom rastu u idućih 12 mjeseci (s minus 2,6 posto u listopadu na minus dva u studenome). Anketa o očekivanjima potrošača (CES) je mjesečna internetska anketa koja uključuje oko 14.000 potrošača iz šest zemalja eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:41