devize

Dolar 2020. završava na najnižoj razini u dvije i pol godine

Slabljenje dolara događa se u uvjetima očekivanja da će američka središnja banka Fed držati kamatne stope na vrlo niskim razinama, što je, pak, pomoglo jačanju konkurentskih valuta
Ilustracija
 Josko Supic/Cropix

Dolar je na putu da 2020. godinu završi na najnižoj razini u dvije i pol godine prema šest najznačajnijih svjetskih valuta te najvećeg godišnjeg gubitka od 2017. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je, u slabijem obujmu trgovanja zbog praznika, iznosio oko 89,56 bodova, što je blizu najniže razine od travnja 2018. godine od 89,515 bodova. Na putu je tako da 2020. završi na gubitku od 7,2 posto, što bi bila njegova najgora godišnja izvedba od 2017. godine.

Slabljenje dolara događa se u uvjetima očekivanja da će američka središnja banka Fed držati kamatne stope na vrlo niskim razinama, što je, pak, pomoglo jačanju konkurentskih valuta.

Izgledi za gospodarski povoljniju 2021. godinu smanjili su i privlačnost dolara kao sigurnog utočišta za kapital investitora u neizvjesnim vremenima.

Tečaj eura nakratko je u četvrtak premašio 1,23 dolara, najvišu razinu od travnja 2018. godine, te je tako na putu je tako dobitka u ovoj godini od gotovo 10 posto. Oko podneva je bio u blagom minusu u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,2290 dolara.

Važni podaci iz američkog gospodarstva ovaj su tjedan pokazali da je u studenome zabilježen rekordni deficit u robnoj razmjeni od 84,8 milijardi dolara. Deficit tekućeg računa bilance plaćanja također je povećan, dosegnuvši u trećem kvartalu najviše razinu u 12 godina.

"Očekujem da će dolar dodatno deprecirati u idućih nekoliko godina budući da američka središnja banka Fed drži kamatne stope blizu nule", rekao je Kevin Boscher, glavni investicijski strateg u tvrtki za upravljanje imovinom Ravenscroft.

Britanska funta dodatno je ojačala, dosegnuvši 1,3686 dolara, novu najvišu razinu u dvije i pol godine, te je u odnosu na jučer u plusu od 0,4 posto. Funta je prema euru istodobno ojačala 0,6 posto, na 89,76 penija za euro.

Tečaj dolara prema kineskom juanu u četvrtak je po prvi put od sredine 2018. godine probio razinu od 6,4900 juana za dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:33