Valutna tržišta

Dolar u padu nakon najave nove runde pregovora Trumpa i Kine, euro dobio novi poticaj

Ilustracija
 REUTERS/Gary Cameron / Reuters

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala zbog smanjenih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 94,92 boda.

Pritom je tečaj američke valute prema japanskoj skočio 0,9 posto, na 112,05 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1625 dolara, nedaleko najviših razina u dva tjedna.

Na početku prošloga tjedna na tržištima je vladao oprez zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se čekala odluka predsjednika SAD-a Donald Trumpa o uvođenju carina na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda.

No, kada je objavljeno da je Washington predložio, a Peking prihvatio novu rundu pregovora dolar je oslabio. Zbog smanjenih trgovinskih napetosti, ulagači su, naime, manje kupovali valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Sklonost ulagača prema tim valutama splasnula je i zbog toga što se oporavila turska lira, nakon što je turska središnja banka dramatično povećala ključne kamatne stope.

Investitori su pozdravili odluku središnje banke o povećanju ključne kamatne stope na 24 posto kako bi vratila poljuljano povjerenje ulagača u liru. Takva vijest potaknula je oporavak valuta gospodarstava u nastajanju, poput južnoafričkog randa i meksičkog peza.

Turska lira je samo u jednom danu prema dolaru poskočila za više od četiri posto.

Osim toga, dolar se našao pod pritiskom zbog slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u, koja je u kolovozu iznosila svega 0,2 posto na mjesečnoj razini, pokazali su najnoviji podaci.

Zbog toga su splasnule špekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Fed se sprema ovoga mjeseca ponovno podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, treći put od početka godine, no pitanje je hoće li to učiniti još koji put do kraja godine.

S druge strane, čelnici Europske središnje banke (ECB) u četvrtak su na redovnoj sjednici potvrdili važeće kamatne stope i plan o zaključenju programa kupnje imovine krajem godine.

Poticaj euru dao je predsjednik ECB-a Mario Draghi kazavši kako je banka fokusirana na zdrave temelje gospodarstva, uključujući snažan rast zaposlenosti i rast plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43