FISKALIZACIJA

Dosad u 16.180 aparata ugrađeni čipovi Porezne

U Poreznoj upravi trenutno ne raspolažu podacima o ostvarenim prihodima vlasnika samoposlužnih uređaja otkako su ušli u fiskalizaciju
 Zeljko Puhovski/Cropix

Od 1. siječnja ove godine i uvođenja fiskalizacije za kavomate, mljekomate, automate autopraonica i ostale samoposlužne uređaje, prijavljeno je 16.180 uređaja s ugrađenom opremom za fiskalizaciju, doznajemo u Poreznoj upravi.

Spomenuta brojka samoposlužnih aparata u fiskalizaciji nije konačna jer, kako smo upozoreni u Poreznoj upravi, do kraja tekućeg mjeseca traje rok koji je vlasnicima samoposlužnih uređaja dan za ugradnju pripadajućeg softvera i prijavu o tome.

- Obveznik fiskalizacije dužan je prije početka prodaje putem samoposlužnih uređaja dostaviti podatak o svakom samoposlužnom uređaju, a tek nakon dostave podatka može početi s prodavanjem putem samoposlužnog uređaja i provođenjem postupka fiskalizacije prodaje - dodaju "poreznici". Napominju kako ulazak svakog samoposlužnog uređaja u sustav fiskalizacije ne znači obvezu vlasnika izdavanja računa potrošačima, već "obvezu da se postojeće programsko rješenje nadogradi na način da u trenutku prodaje fiskalizira podatak o prodaji".

Odluka iz 2018.

Iako bi se uključivanje samoposlužnih aparata u fiskalizaciju u sadašnjem trenutku kada je zabranjen rad kafića i većine drugih ugostiteljskih lokala u cilju sprečavanja širenja koronavirusa mogao tumačiti kao pokušaj države da pooštri kontrolu prometa poduzetnika koji nisu obuhvaćeni zabranom, odluka o fiskalizaciji samoposlužnih uređaja donesena je još 2018. Zatim je, pripadajućim pravilnikom Porezne uprave koji je donesen lani, ostavljeno vlasnicima tih uređaja vrijeme za prilagodbu rješenju koje je stupilo na snagu početkom ove godine.

Najnovijim krugom fiskalizacije dodatno je sužen prostor sivoj ekonomiji u nas, a u slučaju vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se požalili da iz svojih prihoda ne mogu financirati ugradnju potrebne opreme, postignut je kompromis da Ministarstvo poljoprivrede osigura novac za fiskalizaciju mljekomata, jajomata, uljomata i medomata. Procjenjuje se da je takvih vlasnika OPG-a stotinjak. Država je spremna isplatiti 5000 kuna potpore za fiskalizaciju uređaja OPG-a.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Za razliku od vlasnika aparata s proizvodima OPG-a koji očito jedva spajaju kraj s krajem, za vlasnike kavomata i aparata s grickalicama svi procjenjuju da ostvaruju jako dobre profite jer imaju vrlo mali trošak radne snage, ne plaćaju porez na potrošnju i imaju vrlo povoljne mogućnosti nabave robe, pogotovo kave. Fiskalizacija bi mogla potvrditi ili demantirati takve navode, s tim da su početni podaci o prijavljenim aparatima već potvrdili početne procjene kako je na našem tržištu oko 20 tisuća raznih samoposlužnih uređaja.

Godišnja izvješća

U svakom slučaju, na pitanje kakav je dosadašnji saldo fiskalizacije samoposlužnih aparata, u Poreznoj upravi kažu da ti podaci u ovome trenutku nisu poznati.

- Obveznici fiskalizacije koji su bili dužni prijaviti prodaju putem samoposlužnih uređaja od 1. siječnja ove godine, predat će godišnje izvješće za 2022., i to za ukupne prihode koje su ostvarili na razini godine, što uključuje prihode svih djelatnosti koje obveznik obavlja - poručili su nam iz spomenute uprave. Drugim riječima, ako poduzetnik koji ima samouslužne aparate ima još neku registriranu djelatnost, iz njegova izvješća neće biti vidljivo koliko je prihoda ostvario od aparata, a koliko od nekih drugih djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:19