EKSKLUZIVNO

Doznajemo koje tri velike kompanije su u igri za kupovinu poljoprivrednog biznisa Fortenove!

Poljoprivredni biznis uključuje tvrtke Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka koje obrađuju oko 32.000 hektara
 Vlado Kos/Cropix

Podravka, hrvatski konzorcij dva velika slavonska proizvođača Žito i Osatina Grupe te mađarska Mészáros Grupa u vlasništvu tajkuna Lőrinca Mészárosa tri su kompanije koje kreću u dubinsko snimanje poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe, neslužbeno doznajemo nakon što je Fortenova grupa upravo službeno priopćila da poziva odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede.

Nakon završetka dubinskog snimanja bit će poznato tko će u konačnici i predati obvezujuću ponudu poljoprivredni biznis koji uključuje tvrtke Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka koje obrađuju oko 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Cijeli proces prodaje tako će trajati mjesecima.

"Nakon što je primila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i obavila dodatne razgovore s ponuđačima, Fortenova grupa je pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučila nastaviti sa sljedećom fazom postupka potencijalne prodaje", priopćili su iz Fortenove.

Kao što je poznato proces ispitivanja interesa započeo je u siječnju slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca, a test tržišta je kroz neobvezujuće ponude, kako tvrde u Fortenovi, pokazao postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivreda Fortenova grupe. Prema neslužbenim informacijama neobvezujuće ponude dostavilo je više od spomenute tri kompanije koje ulaze u daljnji proces dubinskog snimanja.

Riječ je o poljoprivrednom poslovanju koje je značajno u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj i u koje je Fortenova grupa proteklih godina znatno ulagala, ističu, čime je podigla i njegovu ukupnu vrijednost.

Kada je riječ o postupku odabira strateškog partnera, on će, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznuta hrana, poručuju iz Fortenove, biti usmjeren na one koji će, osim plaćanja fer cijene, dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje.

"Zadovoljni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera. Iako sada ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju strateškog partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:35