PO PRVI PUT U HRVATSKOJ

Država građanima nudi novu priliku za zaradu: Ministar objasnio kako možete do 1000 eura

Pravo kupnje trezorskih zapisa u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani

Ministar financija Marko Primorac

 Damjan Tadic/Cropix

Država će ovaj mjesec po prvi puta građanima ponuditi kupnju trezorskih zapisa, koji će nositi godišnju stopu prinosa od 3,75 posto, najavio je u utorak ministar financija Marko Primorac.

Ciljani nominalni iznos izdanja trezoraca je 440 milijuna eura pri čemu će prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim ulagačima, rekao je Primorac na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću.

Datum izdanja je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., pri čemu godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto. No, s obzirom da je praksa da je dospijeće trezorskog zapisa 364 dana, stvarni prinos koji bi građani trebali ostvariti je 3,74 posto, rekao je Primorac.

Prvi krug upisa počinje već 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11 sati. Pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Pritom, jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca.

Jedan trezorski zapis po cijeni od 963,95 eura

Za razliku od "narodnih" obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobivala kuponska kamatna stopa, trezorci će se kupovati uz popust, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1.000 eura za jedan zapis (nominalni iznos) odnosno ostvarit će prinos od 3,75 posto godišnje, pojasnio je Primorac.

Zainteresirani ulagatelji u prvom krugu će trezorske zapise moći upisati putem mreže poslovnica Financijske agencije (Fina), njih 170 diljem Hrvatske. Drugi krug upisa namijenjen institucionalnim ulagačima bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Kada je pak riječ o uplati iznosa, građani za trezorce vrijedne do 10 tisuća eura na šalteru Fine neće plaćati naknadu za platni promet, a za iznad toga hoće, u skladu s uvjetima te agencije. Ako uplatu žele obaviti na šalteru banke ili putem internet bankarstva, uvjeti ovise o pojedinoj banci, napomenuo je ministar.

Zakonskim izmjenama, koje se primjenjuju od 1. siječnja iduće godine, ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, rekao je Primorac.

Preporuka da trezorce kupuju građani koji ih mogu držati do dospijeća

Primorac je pobrojao razloge izdanja ovih trezorskih zapisa, nakon što je država ranije ove godine po prvi puta izdala i "narodne" obveznice.

Tako je apostrofirao zaostajanje depozitnih kamatnih stopa za drugim članicama EU-a, a kao ciljeve je naveo i povećanje participacije građana u javnom dugu, odnosno širenje baze investitora u njega, kao i povećanje razine financijske pismenosti.

Istaknuo je i da Ministarstvo financija ima mogućnost prihvatiti veću ili manju ponudu od predviđenih 440 milijuna eura, pa tako ako potražnja bude veća, spremno je i povećati nominalni iznos alokacije, rekao je Primorac.

Kao i kod "narodnih" obveznica, preporuka je da u trezorske zapise ulažu oni građani koji ih neće morati prodavati, već će ih moći držati do dospijeća.

"U tom su slučaju apsolutno sigurni da će po dospijeću ostvariti predviđeni prinos (...) Trgovina je moguća, no u tom slučaju ne garantiramo", poručio je Primorac.

Odgovarajući na pitanje novinara o predviđenoj godišnjoj stopi prinosa na trezorce, Primorac je ocijenio da je prinos "tržišan", a ponuda dobra, daleko bolja od onog što građani mogu ostvariti prije svega putem štednih računa, no da opet s druge strane nije pretjerana, u smislu da bi se mogla okarakterizirati kao neko predizborno "potkupljivanje" građana.

image

Ministar financija Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:54