Odobrila Hanfa

Država osnovala vlastito mirovinsko društvo za isplate iz II. i III. stupa

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe
 Marko Todorov / CROPIX

Upravno Vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je jučer rad novom mirovinskom osiguravajućem društvu, koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ono će isplaćivati mirovine iz drugog i trećeg stupa, dakle na temelju štednje građana iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Dosad je postojalo samo jedno takvo društvo, Raffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), a mirovina koje je isplaćivalo bilo je relativno malo.

Novo društvo u vlasništvu države preko kojeg će se ubuduće također moći ugovoriti isplata mirovine (Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo) pokrenut će poslovanje, objavila je Hanfa, s temeljnim kapitalom od 23,1 milijun kuna. Očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobit u idućim godinama, a u poslovnim očekivanjima predviđa značajniji porast broja osiguranika iz drugog mirovinskog stupa.

Kako će sve veći broj građana početi dobivati kapitaliziranu mirovinu, moći će birati s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini, ovisno o tome koje će društvo za njih po ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije, kažu u Hanfi.

RMOD je u prosincu 2019. godine imao u isplati 9421 ugovor o mirovini, a u strukturi mirovina koje se isplaćuju preko tog društva najviše je dosad bilo tzv. pojedinačnih doživotnih starosnih mirovina.

Podaci poslovanja dosad jedinog mirovinskog osiguravajućeg društva, RMOD-a, s kraja ožujka ove godine pokazuju da mu je ukupna aktiva porasla za 61,5 posto, a dobit za 181,75 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, "najviše zbog rasta prihoda s osnove doznaka mirovinskih društava uslijed povećanja korisnika i ugovora obveznog mirovinskog osiguranja za 46 posto".

Ukupna imovina lani je dosegla 872,64 milijuna kuna, vidljivo je u njihovu financijskom izvješću, a najveća stavka je financijska imovina, koja se odnosi na ulaganja u dužničke vrijednosne papire (oko 86 posto ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva RMOD-a uloženo je u državne obveznice). Neto dobit je bila 5,758 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više nego u 2018. godini. Profitabilnost mirovinskih osiguravajućih društava zakonski je ograničena, napominju poznavatelji tog tržišta, na desetak posto godišnje na kapital, pa to navode i kao jedan od razloga zašto (još) nema jagme za tim poslom.

Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a, kaže da pozdravljaju dolazak novog MOD-a na tržište te dodaje: "Ovo nije igra na kratke staze. Isplata mirovina ima i društevnu komponentu odgovornosti za više od jedne četvrtine građana Hrvatske. Dvije glave su uvijek pametnije od jedne. Logično je da se sa sazrijevanjem mirovinskog sustava i ispravljanjem nekih zakonskih nelogičnosti u RH pojave novi igrači, a mi ih očekujemo još nekoliko u sljedećih pet do deset godina. Nadamo se da ćemo od sada moći podijeliti teret razvoja tržišta mirovina te će nam svima biti bolje i lakše, a umirovljenici će imati veći izbor."

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo je krajem lipnja ove godine isplatilo tzv. višak sredstava iz ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, ostvarenog u 2019. godini. Dio tog iznosa išao je korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup) "razmjerno iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini".

U priopćenju su pojasnili da će korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja koji su imali isplatu cijele prošle godine na ime viška biti isplaćena prosječno jedna mirovina za korisnike privremenih mirovina te prosječno gotovo tri mirovine za korisnike doživotnih mirovina. Korisnicima koji su primali mirovinu samo dio godine bit će isplaćen razmjeran iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:31