Projekt ‘Otvoreni grad‘

Dubrovnik sve svoje procese otvara prema građanima i diže razinu transparentnosti

Grad Dubrovnik nastavlja provoditi prije tri godine započeti proces digitalizacije radnih procesa i informatizacije gradske uprave
Dubrovnik, komunalna infrastruktura

Naziv Pametnog grada Dubrovnik je opravdao brojnim projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja, usmjerenih povećanju kvalitete života svojih građana, ali i osiguravanju najboljeg doživljaja destinacije posjetiteljima. No radeći na smart rješenjima Grad Dubrovnik razvija i one koji se tiču rada same gradske uprave za interne procese, kao i one koji građanima omogućuju bolji uvid u njezin rad i korištenje alata za jednostavniji pristup brojnim podacima.

image
Dubrovnik, 3D

U funkciji je najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj. Nedavno je Grad Dubrovnik uspostavio i GIS preglednik evidencije komunalne infrastrukture poput cesta, javne rasvjete, groblja, igrališta, a web alat će jednako koristiti i građanima i djelatnicima koji su zaduženi za određena područja. Ranije ove godine pokrenut je i web preglednik dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno svih lokacijskih i građevinskih dozvola.

Grad Dubrovnik nastavlja provoditi prije tri godine započeti proces digitalizacije radnih procesa i informatizacije gradske uprave.

image
Dubrovnik, komunalna infrastruktura

''Informatizacijom gradske uprave Grad sve svoje procese otvara prema građanima. U prvom smo koraku kroz GIS aplikaciju napravili vidljivima sve građevinske dozvole, u drugom koraku učinili smo vidljivom čitavu komunalnu infrastrukturu Grada, a treći je i konačni korak, a to je projekt 'Otvorenog Grada' koji će objediniti sve dosadašnje usluge, ali i omogućiti vidljivost svih plaćenih računa u Gradu Dubrovniku. Time će Dubrovnik biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u potpunosti na javan, transparentan i otvoren način omogućio uvid u cjelokupnu dokumentaciju za svoje građane'', rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Projekt „Otvoreni grad“, na kojem se već intenzivno radi i koji bi trebao biti javno dostupan početkom veljače iduće godine, u cjelini teži postizanju najveće razine transparentnosti upravljanja, a koja se odnosi na tekuće poslovanje (dnevna vidljivost svih plaćenih računa), dostupnost informacija, ali i na planiranje proračuna kroz također pokrenuti projekt Participativnog budžetiranja koji građanima omogućuje sudjelovanje u kreiranju proračuna.

image
Dubrovnik, aplikacija dozvole

Integralni sustav za upravljanje dokumentima omogućit će Gradu Dubrovniku sustavno praćenje, procesuiranje, obradu i arhiviranje svih dokumenata koji ulaze u administrativni sustav Grada. Također, omogućit će i građanima uvid u tijek postupka kojeg vode s Gradom, u kojoj je fazi rješavanja i koji službenik rješava pojedinu fazu predmeta. Želja ove gradske uprave je da kroz informatizaciju svaki postupak koji građanin vodi s Gradom bude efikasan i potpuno transparentan.

Sve navedeno, ali i brojna druga rješenja, pozicioniraju Dubrovnik kao predvodnika u primjeni modela Smart City koncepta i dio su šire vizije grada koji svoju budućnost temelji na održivom razvoju i otvorenosti prema građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:02