ŽELJA + POTREBA

Edukativnom igrom Desitudo, Hanfa potiče financijsku pismenost mladih

Prilagođena je učenicima osnovnih škola, razredne i predmetne nastave

Ilustrativna fotografija

 /Jane Rubtsova/panthermedia/profimedia

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je s učenicima Osnovne škole Petra Hektorovića iz Starog Grada na Hvaru izradila edukativnu igru Desitudo, koja potiče financijsko opismenjavanje, te će ju donirati svim osnovnim školama s kojima surađuje, priopćeno je u ponedjeljak iz Hanfe.

Naziv igre Desitudo spaja latinske riječi "želja" (desiderium) i potreba (necessitudo).

Prilagođena je učenicima osnovnih škola, razredne i predmetne nastave. Prema složenosti pitanja i zabave ima dvije razine.

Učenici nižih razreda zaigrat će s osnovnim ciljem razlikovanja želja i potreba. Napredna razina pogodnija je za učenike od 5. do 8. razreda jer uz razlikovanje želja i potreba sadrži pitanja i odgovore o štednji, ulaganju, dionicama, osiguranju, leasingu i mirovinskom sustavu.

Vrijednosti igre doprinosi i činjenica da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja verificiralo Desitudo, odnosno potvrdilo da je igra svojom formom i sadržajem primjerena za učenike osnovnih škola.

Hanfa će Desitudo donirati svim osnovnim školama s kojima surađuje u provođenju aktivnosti povezanih uz financijsko opismenjavanje djece.

Tijekom 2023. godine Hanfa je provela istraživanje financijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama.

Učenici osnovnih škola pokazali su relativno visoku razinu financijskog znanja i ponašanja, uzimajući u obzir prilagođenost pitanja njihovoj dobi, iako su manje upoznati s pojmom budžeta i razlikovanja štednje od ulaganja. Kod učenika srednjih škola najbolje je ocijenjeno financijsko ponašanje, a najveću razinu odgovornog financijskog ponašanja učenici su pokazali u odnosu prema kupnji.

Međutim, čak 59 posto učenika smatra da novac služi kako bi se trošio. Polovica ispitanika točno je odgovorila na pitanje u vezi s autoosiguranjem, ali čak dvije trećine srednjoškolaca nije znalo da je sigurnije ulagati u više dionica, nego samo jednu, ni da je uplata u treći mirovinski stup neobavezna u Hrvatskoj.

"Navedeni rezultati ukazuju na važnost provođenja edukacije o financijskoj pismenosti kod učenika s ciljem jačanja svijesti o njezinoj važnosti i upoznavanju s osnovnim financijskim pojmovima od najranije dobi", kažu u Hanfi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:07