investicija

EKOS ulaže 37,5 milijuna kuna u gradnju pogona za proizvodnju slastica u Donjem Kraljevcu

Uprava Ekosa se na ovu lokaciju odlučila zbog njezinog položaja, odlične prometna povezanosti, razvijene infrastrukture, dostupnost kvalificirane radne snage te tradicije u izradi slastica
Natalija Šoša
 Www.ivaandvedran.com

Ekos, najveći hrvatski proizvođač i izvoznik svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te specijalnih pekarskih proizvoda najavljuje širenje proizvodnje. U poslovnoj zoni Donji Kraljevec izgradit će se moderni proizvodni pogon s najvišim tehnološkim standardima te otvoriti 50 radnih mjesta .

Ekos se, s obzirom na odličan rast i razvoj poslovanja u kategoriji svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te funkcionalnih pekarskih proizvoda, odlučio na ovu investiciju koja je ukupno vrijedna 37,5 milijuna kuna, a financirana je isključivo vlastitim sredstvima tvrtke. Izgradnja pogona odvijat će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon bi prema planu trebao biti pušten u rad u travnju 2022. godine.

- Jedan od razloga za proširenje proizvodnje je i rast izvoza. Ekos je u prošloj godini zabilježio vrijednost izvoza veću od 15 milijuna kuna, odnosno preračunato u kolačima, više od 6.000.000 komada. Na listi zemalja u kojima se konzumiraju kolači proizvedeni u Hrvatskoj se, uz one u okruženju, nalaze i Austrija, Njemačka, Litva, Finska, Cipar, Kanarski otoci. Suradnja s domaćim proizvođačima poput Vindije od koje nabavljamo mlijeko i mliječne proizvode, Podravke od koje nabavljamo marmeladu od šljive, Čakovečkih mlinova od kojih nabavljamo brašno te niza domaćih proizvođača buče, rogača, limuna, gorke naranče ključ su izvrsnog okusa naših proizvoda - istaknula je Natalija Šoša, komercijalna direktorica Ekos Pekarnica.

Kompleks na kojem će biti izgrađen pogon i pripadajuća infrastruktura površine je 8.864 metara četvornih. Uprava Ekosa se na ovu lokaciju odlučila zbog njezinog položaja, odlične prometna povezanosti, razvijene infrastrukture, dostupnost kvalificirane radne snage te tradicije u izradi slastica.

- Potražnja za našim proizvodima, kako onim koji se mogu lako konzumirati kod kuće, kao i funkcionalnim proizvodima, vrlo je snažna. Ekos je obavezan hrvatskoj javnosti pokazati pravac u kojem ide slastičarstvo u Europi i svijetu te osigurati iskustvo uživanja u omiljenim slasticama kod kuće. Osim na odličan okus naših slastica, koje sadrže najkvalitetnije sastojke, velika pažnja posvećuje se i novim trendovima – smanjenju šećera i masti te veganskom, bezglutenskom i 'to go asortimanu' - izjavio je Josip Vojvoda, član uprave Ekos Holdinga.

EKOS Pekarnica u ovom trenutku ima tri suvremene tvornice za proizvodnju svježih i smrznutih slastičarskih te funkcionalnih pekarskih proizvoda, a zapošljava 200 ljudi od kojih 150 slastičara. Dio proizvodnje je robotiziran te uključuje i 3D printere. Svaki proizvod je prije pakiranja ručno obrađen s puno truda. Recepture proizvoda temelje se na tradicionalnim receptima naših baka i prabaka. Kada je riječ o EKOS slasticama, Hrvati najviše vole EKOS svježu Mađaricu.

Ekos unutar svog asortimana slastica ima dobro poznate brendove Ekos, Okusi zavičaja- Mađarica, Čupavci, Pita jabuka, Pita višnja, Pita sir, Miks svježih kolača, Orah kiflice, Medena pita, Kremšnita, Šarena Mađarica, Bohem kolač, Rolada lješnjak, Deluxe, Confiserie Firenze, Nostja i Croamore Mađarica, Enjoy Mađarica to go, Premium Međimurska gibanica, S Budget.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:39