STREPNJA PRED BERBU

Ekstremne vrućine uništile masline u Europi, bit će manje ulja: Doznali smo kakva je situacija u Hrvatskoj

Europska proizvodnja maslinova ulja mogla bi pasti za oko 700 tisuća tona u odnosu na petogodišnji prosjek

Uljara

 CROPIX

Visoke temperature još su jednom dotukle jug Europe, toliko da su usjevi inače vrlo otpornih maslina pretrpjeli velike štete. U Španjolskoj, koja je najveći svjetski proizvođač maslinova ulja, proizvodnja se prepolovila - s predviđanja od 1,3 milijuna tona na samo 620 tisuća tona. Osim Španjolske, nastradale su masline i u Italiji i Grčkoj. Iako će se potpuni razmjeri štete znati tek nakon berbe u listopadu i studenom, prema sadašnjim predviđanjima ukupna bi europska proizvodnja maslinova ulja mogla pasti za više od 30 posto, odnosno za oko 700 tisuća tona u usporedbi s petogodišnjim prosjekom.


Hrvatski maslinari poručuju da kod nas situacija nije toliko dramatična, pa će ovogodišnja berba biti prosječna. Glavni razlog su padaline, kojih ovog ljeta nije nedostajalo. Stabla maslina u slučaju visokih temperatura i suša, naime, odbacuju plodove kako bi se ono malo vlage što im je preostalo sačuvalo za preživljavanje stabla, pa ostaje malo za proizvodnju ulja. Zdenko Barac, tajnik udruge maslinara Istarske županije Olea, kaže da je nešto plodova i tamo otpalo, ali su kiše bile dobre za masline, pa nije bilo šteta kao u Španjolskoj i Italiji.

Pričekati berbu

- Svaka veća kiša može potaknuti razvoj bolesti. Maslinine muhe tada su najveći problem, ali visoke temperature nakon kiša uništavaju njihova jajašca, pa nije nastao problem. Priroda se za sve sama pobrine - objašnjava.
Različite sorte maslina različito reagiraju na promjenjive vremenske uvjete, na specifičnu mikroklimu u masliniku utječe i to koliko su stabla blizu posađena, a Barac govori da je situacija u Istri, općenito, dobra iako je malo teže maslinarima na jugu poluotoka, gdje je tlo kamenitije, a zemlja siromašnija.
- Za sada ni zbog čega nismo zabrinuti, no treba pričekati do berbe, koja slijedi za nekoliko mjeseci. Najavljuje se kiša, ali u tom će se slučaju masline zaštititi od nametnika - poručuje tajnik udruge Olea.

Dodaje kako su maslinari dobro upoznati s učinkovitim sredstvima koja rješavaju taj problem, a ulje je i kvalitetnije ako se masline štite od nametnika.
Berba maslina okvirno traje od sredine listopada do sredine studenog, ovisno o geografskom položaju i vremenskim uvjetima - ako je sunčano i vlažno berba može početi ranije, a kiše maslinare tjeraju da pričekaju malo dulje.

I Zajednica maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) poručuje da očekuju prosječnu berbu jer je situacija za sada povoljna.
- Nije bilo velikih kiša do 5. kolovoza, kada je pala veća količina, koja je situaciju dovela u normalu i mogla bi pomoći maslinama do berbe - objašnjavaju.

Lanjske zalihe

Ni istarski ni dalmatinski maslinari ne očekuju da će cijene maslinova ulja rasti. Osim dovoljnih količina ovogodišnjih plodova, tu su i prošlogodišnje zalihe ulja, pa ga neće nedostajati. Faktori koji kao što su inflacija i rast drugih troškova jedino je što bi moglo utjecati na rast cijena hrvatskog maslinova ulja.


Olive Oil Times, najveći svjetski izvor informacija o maslinovu ulju, piše kako su ovogodišnje suše išle naruku nekim zemljama. Turska je zabilježila rekordnu proizvodnju, a prema podacima turskog ministarstva trgovine, izvoz njihova maslinovog ulja od studenog 2022. do srpnja 2023. porastao je za 240 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone, prije svega zbog povećane potražnje punionica u Španjolskoj i Italiji, koje su se i prošle godine suočavale s velikim sušama. Ipak, Turska je odlučila zabraniti izvoz maslinova ulja u rinfuzi do 1. studenog, a kao razlog je navela s time povezan rast cijena na domaćem tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:51