X

Elon Musk tvrdi da je broj njihovih korisnika rekordno visok, ali sada su objavljene brojke iz istraživanja...

Uprava X-a je u rujnu tvrdila da se vratilo i 90 posto najboljih oglašivača

Elon Musk, vlasnik X-a

 Alain Jocard/Afp

Pltforma X, ranije poznat kao Twitter, doživio je pad upotrebe od 30 posto u razdoblju od početka 2023. do početka ove godine, pokazalo je istraživanje Edison Researcha. Konkretno, dok je tu društvenu mrežu 2022. i 2023. koristilo oko 27 posto ukupne populacije u SAD-u (njihovog najvećeg tržišta), do početka ove godine udio se smanjio na 19 posto. S obzirom na to da je prema podacima iz 2021. u SAD-u živjelo 331,9 milijuna ljudi, broj Amerikanaca koji koriste X procjenjuje se na oko 63 milijuna.

Ovakvi podaci u suprotnosti su s onime što je ranije govorila izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino kada je u rujnu najavila da će platforma do početka 2024. godine biti profitabilna, piše američki Forbes. Prema njihovim procjenama, platforma ima između 200 i 250 milijuna dnevno aktivnih korisnika. Prema X-ovom izvješću za 2023, u siječnju prošle godine društvenu mrežu je koristilo 95,4 milijuna Amerikanaca, što je za pet milijuna više od procjene Edison Researcha.

Vlasnik X Elon Musk je ljetos tvrdio da je se broj njihovih korisnika rekordno visok. Bio je to njegov odgovor na kritike stručnjaka da nije sposoban kvalitetno upravljati platformom koju je preuzeo u jesen 2022. nakon akvizicije vrijedne 44 milijarde dolara. Mnogi oglašivači tada su odlučiti napustiti društvenu mrežu, a otišao je i dio korisnika. Uprava X-a je u rujnu tvrdila da se 90 posto najboljih oglašivača vratilo na platformu, zajedno s još 1500 manjih oglašivači, no čini se da to nije pozitivno utjecalo na procijenjenu vrijednost tvrtke.

Jutarnji list je već pisao o tome da je vrijednost X-a od preuzimanja do početka 2024. pala za čak 71,5 posto. Fond Fidelity, koji posjeduje udio u X Holdingsu, objavio je kako je u listopadu 2022. Twitter vrijedio 44 milijarde dolara, dok je njihova procjena da trenutno vrijedi oko 12,5 milijardi dolara.

Nekoliko je razloga koji su doveli do toga: manje korisnika, prepolovljen broj zaposlenih, kritike zbog dezinformacija, ali i vraćanje profila Donaldu Trumpu i drugim kontroverznim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:27