SPOLNO ZDRAVLJE

Europarlamentarci poručuju: Siguran pobačaj je jedno od temeljnih prava žena

"Uskraćivanje pristupa zdravstvenim uslugama iz područja reproduktivnog zdravlja je rodno uvjetovano nasilje", piše u izvješću

Emmanuel Macron

 Eric Gaillard/Afp

Zastupnice i zastupnici Europskog parlamenta zatražili su od nove predsjednice EP-a Roberte Metsole (EPP) da brani sva usvojena izvješća, bez obzira na svoje osobne stavove, pa tako i izvještaj hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju usvojen u lipnju, protiv kojega je tada glasala.

Ravnopravnost

Na zahtjev socijaldemokrata, na plenarnoj je sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana tematska rasprava o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Zastupnik Matić i njegov Klub socijaldemokrata (S&D) inzistiraju da ta važna tema ostane na dnevnom redu budući da se promijenilo vodstvo EP-a, a novoizabrana predsjednica Roberta Metsola "imala je zabrinjavajuće stavove o seksualnim i reproduktivnim pravima žena", navodi ured zastupnika hrvatskoga zastupnika Predraga Freda Matića.

U svom obraćanju Matić je podsjetio Metsolu, koja nije sudjelovala u raspravi, da je "njezina obaveza braniti svaki dokument koji je proizašao iz ove kuće, bez obzira na sve ono što je zastupala prije nego što je izabrana za ovako visoku funkciju".

Poticaj raspravi je i izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u Europskom parlamentu rekao da bi pravo na siguran pobačaj trebalo biti istaknuto u Povelji o temeljnim ljudskim pravima, napominju iz ureda zastupnika. Vera Jurová, potpredsjednica Europske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, podsjetila je na usvajanje Matićeva izvješća o spolnim i reproduktivnim pravima prošle godine u lipnju i rekla da je to izvješće "potvrdilo da je tu riječ o ljudskim pravima i da je kršenje tih prava vid nasilja nad ženama te da sprječava napredak prema rodnoj ravnopravnosti".

U lipnju prošle godine usvojeno je povijesno izvješće kojim se traži sveobuhvatni seksualni odgoj za mlade, bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava, bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja i pravo na siguran pobačaj.

"Uskraćivanje pristupa zdravstvenim uslugama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja je rodno uvjetovano nasilje", naglašeno je u Matićevu izvješću.

Ono je izazvalo reakciju Crkve, saborsku raspravu u Hrvatskoj i oštre polemike u EP-u, pa je desnica čak tražila da se to izvješće makne s dnevnog reda, a europski pučani, klub kojemu pripada nova predsjednica EP-a, predložili su svoju alternativnu rezoluciju koja nije bila prihvaćena.

Zaziranje od teme

Iratxe Garcia Pérez iz Kluba socijaldemokrata navela je u raspravi podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima "se svake godine provodi 25 milijuna ilegalnih pobačaja, većina u zemljama u razvoju" i naglasila da "moramo dekriminalizirati pobačaj tako da pravo na siguran pobačaj uključimo u povelju o temeljnim ljudskim pravima i u europsku strategiju o javnom zdravlju".

Zastupnica Garcia Pérez izjavila je da je, "na žalost, previše ljudi koji pravo na spolno i reproduktivno zdravlje vide kao eufemizam za pobačaj te zaziru od ove teme" i pojasnila da je riječ o "osiguravanju normalnih zdravstvenih pregleda, pružanju zdravstvene zaštite trudnicama i majkama, prevenciji spolno prenosivih bolesti, kontracepciji i liječenju neplodnosti".

Zastupnica Nathalie Colin-Oesterlé iz redova pučana citirala je Simone Veil, prvu predsjednicu EP-a i francusku političarku koja je pridonijela emancipaciji žena, rekavši da "kontracepcija znači slobodu i nadzor žene nad svojim tijelom".

Wisniewska: Treba govoriti o pravu na život

Samira Rafaela iz kluba Renew (liberali) zaključila je da "konzervativni vjetar puše Europom" i navela države s upitnim pravima na zdravlje, a to su "Malta i Poljska u kojima siguran pobačaj više nije moguć".

Pripadnici europskih konzervativaca su u raspravi zauzeli stajalište suprotno većini zastupnika. Jadwiga Wiśniewska je u ime kluba ECR ustanovila da "na europskoj ljevici vlada ideološka zabuna jer govori o pravu na pobačaj, a treba govoriti o pravu na život od začeća", a uz to je citirala konvenciju o pravima djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:20