SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze blizu rekordnih razina, ulagače ohrabrila poruka američkog Feda

Ulagače je ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i Nasdaqa
 Daniel Roland/AFP

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, pa se STOXX 600 indeks primaknuo rekordnoj razini, a ulagače je ohrabrila poruka američkog Feda da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, pa se primaknuo najvišoj razini u povijesti.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.148 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 15.854 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 6.679 bodova.

Ulagače je ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i Nasdaqa, nakon što predsjednik američke središnje banke Jerome Powell nije dao jasnu sliku kada bi Fed mogao početi smanjivati kupnju obveznica ili podizati kamatne stope.

Investitori procjenjuju da će Fed na zasjedanju u drugoj polovici rujna najaviti smanjivanje kupnje obveznica, a podizanje kamatnih stopa još će pričekati.

Powell je u petak poručio da se inflacija u SAD-u kreće oko 2 posto, što je jedan od dva cilja središnje banke, ali da ima još mnogo prostora za ostvarenje drugog cilja - potpune zaposlenosti.

Doduše, već dulje vrijeme broj zaposlenih raste, no još se nije vratio na razine od prije koronakrize.

Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari kažu da bi sporiji rast zapošljavanja nego što se očekuje otvorio pitanje o tempu oporavka gospodarstva, ali bi i naveo američku središnju banku da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku.

S druge strane, „snažni pokazatelji s tržišta rada mogli bi potaknuti raspravu o smanjivanju poticaja Feda u rujnu”, piše Rodrigo Catril, strateg u tvrtki NAB, u osvrtu na situaciju na tržištima.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,65 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 27.789 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32