SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze na putu najgore izvedbe u zadnjih pola godine

Strahuje se da bi neke vlade, u nastojanju da provedu strategu nulte-tolerancije prema codividu-19 mogle učiniti više štete nego koristi u rješavanju tog problema
Ilustracija
 Jung Yeon-je/AFP

Pad cijena na europskim burzama nastavio se u petak, a najvažniji indeksi na putu su najlošije tjedne izvedbe od veljače s obzirom na naznake usporavanja gospodarskog rasta, rasta broja zaraženih covidom-19 i izgleda za skorašnjim smanjivanjem monetarnih poticaja.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0,46 posto, na 465 bodova. Jučer je potonuo 1,6 posto nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Feda dao naslutiti da bi već tijekom ove godine američka središnja banka mogla smanjivati monetarne poticaje, prije svega program otkupa obveznica. Na putu je tako najgore tjedne izvedbe u zadnjih 6 mjeseci, u minusu od početka tjedna od 2,3 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,64 posto, na 15.665 bodova, londonski Ftse indeks za 0,22 posto, na 7.043 boda, a pariški CAC za 0,41 posto, na 6.578 bodova

DAX je pod jačim pritiskom prodaja nakon što je objavljeno da su proizvođačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u srpnju skočile 10,4 posto na godišnjoj razini, premašivši očekivanja analitičara o 9,2 posto rasta.

"Tržište ne brine toliko Fedovo skorašnje smanjivanja monetarnih poticaja, nego usporavanje globalnog rasta. Također, strahuje se da bi neke vlade, u nastojanju da provedu strategu nulte-tolerancije prema codividu-19 mogle učiniti više štete nego koristi u rješavanju tog problema", kaže Michael Hewson, analitičar u CMC Markets UK.

Najviše je na gubitku bio sektor turističkih dionica, s padom cijena u prosjeku za 0,9 posto, jer se investitori pribojavaju novih ograničenja putovanja.

Slijedi rudarski sektor, koji je nakon jučerašnjeg pada za 4 posto, jutros ponovo oslabio i to za 0,5 posto.

Među rijetkim dobitnicama ističe se dionica britanskog supermarketa Morrisons, koja je poskupjela 4,5 posto, po objavi da je prihvatila ponudu za preuzimanje američke private equity tvrtke Clayton, Dubilier6Rice, vrijednu 7 milijardi funti.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je 0,98 posto, na 27.013 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:04