SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze porasle, Trump potpisao poticajne mjere

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala
Donald Trump i Melania Trump
 Saul Loeb/AFP

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump konačno potpisao zakone o fiskalnim poticajima i saveznoj potrošnji.

Frankfurtski DAX indeks porastao je 1,3 posto, na 13.766 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.554 boda. U Britaniji se, pak, zbog blagdana ne radi.

Pozitivno je na tržišta utjecala vijest da je predsjednik SAD-a Trump ipak potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Zahvaljujući tome, jutros je u plusu i terminski S&P 500 indeks, oko 0,5 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu prvog radnog dana nakon božićnih blagdana.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

„Pozitivno je za tržišta da više nema kaosa u vezi poticaja i financiranja, s obzirom da je prijetio rizik od djelomičnog zatvaranja saveznih službi. No, s druge strane, pregovori o poticajima toliko su se odužili da su poticaji već davno ugrađeni u cijene dionica”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

Obujam trgovanja na burzama jutros je skroman jer se na nekim tržištima, među ostalim u Britaniji, zbog praznika ne radi.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 26.854 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:33