Svjetska tržišta

Europske burze pred najvećim kvartalnim gubitkom u posljednjih 18 godina

Podršku tržištima pružaju golemi fiskalni i monetarni poticaji vlasti u najvećim svjetskim gospodarstvima
 AFP

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače potaknuli ohrabrujući gospodarski pokazatelji iz Kine, no STOXX 600 indeks i dalje je na putu najvećeg kvartalnog gubitka od 2002. godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu oko 1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

No, i dalje je od početka godine u minusu više od 20 posto, pa mu prijeti najveći kvartalni gubitak od 2002. godine.

Jutros je londonski FTSE indeks porastao 1,80 posto, na 5.665 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 2,40 posto, na 10.053 boda, a pariški CAC 2,05 posto, na 4.467 bodova.

Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 3 posto, kao i jutros objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku.

Naime, PMI indeks tvorničke aktivnosti u Kini skočio je u ožujku s rekordno niskih 35,7 na 52 boda, više u odnosu na očekivanja analitičara od 45 bodova.

Kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast aktivnosti.

Premda su analitičari skeptični prema tim podacima, ipak je na tržištima probuđena nada u mogući oporavak aktivnosti u regiji.

„Skok PMI indeksa ne iznenađuje previše, s obzirom da je u veljači zabilježio dramatičan pad i zaronio na najniže razine u 15 godina. Unatoč skoku PMI-a, očekujemo da će u ožujku industrijska proizvodnja pasti više od 11, a promet u maloprodaji više od 6 posto“, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Podršku tržištima pružaju golemi fiskalni i monetarni poticaji vlasti u najvećim svjetskim gospodarstvima, premda se širenje koronavirusa nastavlja, što bi moglo dodatno povećati ionako goleme gospodarske štete.

Predstojeći makroekonomski podaci pokazat će kakve je štete širenje virusa nanijelo najvećim svjetskim gospodarstvima.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,9 posto.

U cijelom proteklom tromjesečju taj je indeks izgubio 22 posto, što je njegov najveći kvartalni gubitak od financijske krize 2008.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros pao oko 0,9 posto, na 18.917 bodova. Od početka godine pao je oko 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:13