ISTRAŽIVANJE EY-A

EY o direktorima u 2024. godini: 66% očekuje brži rast, 65% veću profitabilnost

Iako su M&A transakcije pale na najnižu razinu od 2014., očekivanja direktora vrlo su velika

Tomislav Čutura, partner i voditelj Odjela strateških i transakcijskih usluga iz EY-a Hrvatska

 Tomislav Kristo/CROPIX

Više od dvije trećine direktora globalno očekuje više stope rasta prihoda i višu profitabilnost u 2024. godini nego što ih bilježe ove godine. Rezultat je to novog istraživanja "EY CEO Outlook Pulse" koje je EY proveo intervjuirajući 1200 direktor diljem svijeta.

Tomislav Čutura, partner i voditelj Odjela strateških i transakcijskih usluga iz EY-a Hrvatska kaže da su izvršni direktori zainteresirani za ulaganja.

Optimistični direktori

- Generalno, u 2024. godini 66 posto ispitanih izvršnih direktora predviđa više razine rasta, a 65 posto i više razine profitabilnosti svojih kompanija nego je to bilo tijekom 2023. godine. To ukazuje kako su izvršni direktori diljem svijeta spremni na ulaganja, unatoč relativno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji - kaže Čutura.

Čini se da je glavni izvor interesa za investicije pojava i munjevito širenje primjene generativne umjetne inteligencije.

- Čak 70 posto izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s generativnom umjetnom inteligencijom (GenAI), dok istovremeno 65 posto njih ističe da neizvjesnost koja se veže uz GenAI otežava brzo djelovanje. Ipak, svjesni potencijala, gotovo svi (99 posto) ulažu ili planiraju značajna ulaganja u GenAI, a ulaganja financiraju preusmjeravanjem kapitala iz drugih projekata (69 posto) ili prikupljanjem novih kapaciteta (23 posto). Više od četvrtine (26 posto) izvršnih direktora smatra da je upravo brzi napredak GenAI-a najveći izazov u donošenju odluka o alokaciji kapitala za GenAI inicijative. Dvije trećine (66 posto) također vjeruje da porast tvrtki koje tvrde da su stručne u području umjetne inteligencije komplicira odluke o identificiranju i implementaciji vjerodostojnih partnerskih ekosustava i ciljeva za preuzimanje - navodi EY.

Istraživanje ukazuje kako direktori ulažu i u tehnologiju i u radnu snagu kako bi proveli i ubrzali GenAI inicijative.

Većina ispitanika, njih 87 posto, već je završila ili se nalazi u procesu zapošljavanja novih talenata s relevantnim vještinama u području GenAI-ja, uspostavljaju se pilot projekti i pokreću partnerstva s različitim tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom.

Sve se to odrazilo i na preuzimanja i spajanja (M&A) aktivnosti.

Europa manje aktivna

Istraživanje je pokazalo da više od trećina (35 posto) globalnih izvršnih direktora planira tijekom 2024. raditi akvizicije i spajanja.

Europa će, za razliku od SAD-a, biti manje aktivna. U izvješću se navodi da o M&A transakcijama u EMEA regiji razmišlja svega 39 posto izvršnih direktora. U Amerikama njih 47 posto, posebno među lokalnim kompanijama.

Inače, najpoželjnija tržišta za M&A aktivnosti u narednom razdoblju su Kina, Australija, Indija, Japan i Singapur.

- Usporavanje M&A-a u drugim regijama, može se pripisati trenutnoj geopolitičkoj i makroekonomskoj neizvjesnosti, pri čemu su najviše utječu sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, tenzije između Amerike i Kine, te daljnja, visoka inflacija i rast aktivnih kamatnih stopa - zaključuje Čutura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:37