Nova uprava Agrokora

Fabris Peruško: 2019. će, siguran sam, biti godina još boljih perspektiva za nas

Suprotno očekivanjima, rezultati poslovanja Agrokorovih kompanija danas su vrlo dobri
Fabris Peruško i Irena Weber
 Boris Kovačev / CROPIX

S krajem prošle godine Konzum, Jamnica, Ledo, Zvijezda i druge sastavnice Agrokor Grupe dobile su nova imena (stari naziv s dodatkom plus, npr. Konzum Plus), a u novoj godini na čelu kompanije ostat će dvojac koji je učinio presudnu prekretnicu u spašavanju i poslovanju posrnulog koncerna.

Kako je za Reuters potvrdio Maxim Poletajev, savjetnik predsjednika Sberbanka, novi dioničari će za predsjednika uprave podržati Fabrisa Peruška, a zamjenica predsjednika uprave će ostati Irena Weber.

Iznad plana

Fabris Peruško i Irena Weber preuzeli su “vruće fotelje” izvanrednog povjerenika i njegove zamjenice u najtežem mogućem trenutku za Agrokor, kada se činilo da nagodba neće proći jer je previše suprotstavljenih grupa vjerovnika i jakih interesnih skupina radilo protiv nagodbe. Suprotno svim inicijalnim očekivanjima, rezultati poslovanja Agrokorovih kompanija danas su jako dobri, pa čak i iznad plana. U prvih deset mjeseci koncern je uprihodio oko 20 milijardi kuna, a operativna dobit dosegnula je 1,7 milijardi kuna. Istaknuo se Konzum, koji je dosegao EBITDA maržu od preko pet posto i realizirao operativnu dobit od 430 milijuna kuna, što je čak 144 milijuna kuna više od plana.

- Dok je 2017. bila godina mukotrpnog spašavanja sustava od kolapsa, 2018. godina je pozitivna prijelomnica u svakom pogledu, od pregovora o nagodbi, njezina izglasavanja i pravomoćnosti, preko međunarodnog priznanja postupka izvanredne uprave u SAD-u i Švicarskoj do odličnih rezultata poslovanja sustava. Godina 2019. će, siguran sam, biti godina još boljih perspektiva za sve naše kompanije, zaposlenike i nove vlasnike - izjavio je prije nekoliko dana Fabris Peruško.

Priznanje u inozemstvu

Peruško i Weber su odmah nakon imenovanja od strane Trgovačkog suda u Zagrebu u pregovore o nagodbi prvo vratili Sberbank, a potom i predstavnike svih ključnih grupa vjerovnika. U izuzetno kratkom zakonskom roku koji im je bio preostao do postizanja nagodbe usuglasili su se s nekoliko za postupak izuzetno važnih većih vjerovnika, poput Grada Zagreba, Koncerna Agram i Francka, a dogovor na kraju što se ključnih vjerovnika tiče nije postignut samo s Adrisom te s dvjema bankama, ReiffeisenBank i Addiko bankom, koje su bile uključene u poslove s regresnim mjenicama.

Samo četiri mjeseca nakon preuzimanja odgovornih funkcija od strane Peruška i Weber za nagodbu je glasalo više od 80 posto svih vjerovnika, a postupak izvanredne uprave je tijekom prošle godine međunarodno priznat na sudovima u SAD-u i u Švicarskoj.

Sredinom godine osnovali su poseban ured za upravljanje projektima u Agrokoru koji je na jednome mjestu okupio iskusan tim bivših savjetnika i menadžera s međunarodnim iskustvom. Taj tim je upravljao postupkom donošenja nagodbe, a zatim i restrukturiranja kompanije. Izvanredna uprava danas, kažu u Agrokoru, paralelno s implementacijom nagodbe radi na ključnim projektima za poslovno restrukturiranje - unificirali su ključne poslovne pokazatelje i uveli izradu izvještaja po poslovnim grupama i segmentima, osnažili riznicu i funkciju ljudskih potencijala. Također, prepoznat je izvozni potencijal prehrane u kojoj je Agrokor već lider u regiji, a u nekim segmentima žele postati i europski igrači. Sve su to područja unaprjeđenja poslovanja na kojima se, kažu, sada već intenzivno radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:39