KOLUMNA TOP 1500

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe: Ponosan sam što smo sada u poziciji biti nositelj investicijskog ciklusa u regiji

Prelazak na euro je velika pozitivna promjena za cijelu našu ekonomiju, osobito u aspektu smanjivanja ukupnih financijskih troškova poslovanja

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe

 Biljana Blivajs/vesna Veselić/Cropix

Prije desetak dana Fortenova grupa dobila je veliko priznanje – na šestom smo mjestu liste najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj u 2022. po izboru više od 26.000 ispitanika koji su sudjelovali u tradicionalnom anketnom istraživanju Poslodavac prvog izbora koji provodi portal MojPosao.

Možda je neobično što upravo ovu informaciju izdvajam kao jedno od najvažnijih obilježja našeg poslovanja u prethodnom razdoblju, ali je činjenica da je riječ o doista važnoj poruci - u svega tri godine od osnivanja našli smo se u samom vrhu poslodavaca koje široka javnost prepoznaje kao kompanije u kojima bi htjeli raditi i razvijati svoje karijere. To je značajna potvrda da sve što poduzimamo da osnažimo i unaprijedimo naše poslovanje daje rezultate. Kroz način kako je Grupa uređena, standardima koje je postavila i optimizmom koji kao organizacija širimo – već i činjenicom da smo od kompanije koja je prije četiri godine bila najveći problem regije, postali kompanija koja svojim načinom rada i rezultatima postaje uzor – dokazali kako je uz ozbiljan angažman i veliki doprinos svih zaposlenih, transformacija doista moguća.

U prethodnom razdoblju smo ojačali cijelu Grupu, a budući da smo najveći poslodavac u regiji, značajno utječemo i na ekonomiju cijele regije. Stoga se naša stabilnost izrazito reflektira na ekonomije u Hrvatskoj i ostalim državama regije u kojima poslujemo. Dobre i perspektivne kompanije i stabilni poslodavci pomažu u stvaranju okruženja koje pruža perspektivu za život i, što je posebno važno, povećanje populacije. Bez toga nećemo riješiti problem radne snage i zato nam je važan svaki korak koji činimo u da bi poboljšali poslovanje.

Rezultati našeg poslovanja nisu jedini, ali su svakako među najvažnijim razlozima takvih pozitivnih utjecaja, a time i percepcije. Naime, s jednako snažnim zamahom kao i na polugodištu prošle godine, Fortenova grupa je zaključila poslovanje u 2021. Iako još nismo objavili konsolidirane godišnje rezultate, pojedinačni rezultati naših kompanija to itekako potvrđuju. Poslovanjem u prošloj godini u potpunosti smo potvrdili pozitivne rezultatske trendove i dodatno ojačali svoju financijsku poziciju. Ujedno smo, zaključenjem nekoliko kapitalnih projekata, započeli s realizacijom zacrtane dugoročne strategije poslovanja kojoj je fokus na investicijama, inovacijama i digitalnoj transformaciji, sve u cilju nastavka jačanja liderske pozicije Fortenova grupe u osnovnim područjima poslovanja. Financije grupe smo započeli konsolidirati 2019. refinanciranjem velikog zaduženja, u 2021. smo odradili transfer i refinancirali Mercator, a u idućih 12 mjeseci kanimo zamijeniti postojeći kredit kako bismo dodatno smanjili troškove i još povećali naš investicijski potencijal.

Sve aktivnosti koje smo provodili bile su usmjerene podizanju naše vrijednosti, kao i razine ukupne korporativne i društvene odgovornosti Fortenova grupe. Osobito sam ponosan na činjenicu da je sve to što smo napravili i stvarno rezultiralo ispunjenjem jednim od naših najvažnijih ciljeva - podizanjem investicijske snage Fortenova grupa sada je u poziciji da bude nositelj investicijskog ciklusa u regiji vrijednog preko 130 milijuna eura. Sva naša ulaganja na opipljiv način pokazuju usmjerenost naših kompanija prema održivijem i efikasnijem poslovanju, a povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i svi projekti koje provodimo u našoj regionalnoj maloprodaji, iz temelja poboljšavaju konkurentske prednosti svih naših kompanija.

Pritom bih posebno istakao kako smo uz sve što smo radili, tijekom 2021. postavili i vrlo ambiciozne ESG ciljeve te izradili naše prvo Izvješće o održivosti koje će ovih dana biti i objavljeno.

Unatoč nastavku izazovnih okolnosti za poslovanje kompanija, a posebno inflatornih pritisaka, rasta cijena sirovina i energenata te prekida u pojedinim lancima opskrbe, nastojimo da se povećani troškovi poslovanja u najmanjoj mogućoj mjeri odražavaju na sve naše kupce. Aktivno istražujemo sve opcije zaštite poslovanja, kako bi ublažili negativne utjecaje kojima svjedočimo te smo, unatoč objektivnim ograničenjima u prognozama, postavili vrlo ambiciozne planove i očekivanja, posebno u pogledu ovogodišnje turističke sezone.

Nakon vlasničkih konsolidacija u 2021., trenutno je u tijeku daljnja vlasnička transformacija udjela koje u Fortenova grupi ima ruski Sberbank.

Posebno veliki i zahtjevan projekt u Hrvatskoj, osobito u našim maloprodajnim kompanijama je priprema za prelazak na euro. Ta konverzija je velika pozitivna promjena za cijelu našu ekonomiju, osobito u aspektu smanjivanja ukupnih financijskih troškova poslovanja. Naime, iako će prelazak na euro biti značajan jednokratni trošak za Grupu, najviše vezano za prilagodbe IT sustava, dugoročno će nam uvođenje eura donijeti pogodnosti koje će se pozitivno odraziti na operativno poslovanje, jer ćemo nakon konverzije 80 posto poslovanja ostvarivati u eurima. Dodatno, smanjit će nam se valutni rizik kod zaduženja.

Unutar Grupe i svih operativnih kompanija još od prošle godine smo organizirali projektne timove koji rade na pripremnim aktivnostima za ovu tranziciju i sad smo već daleko u fazi njihove implementacije.

Prvi korak u procesu koji je pred nama je dvojno iskazivanje cijena koje će od rujna ove godine biti obavezno u iskazivanju cijena prema potrošačima, ali i plaćama i ostalim naknadama/dohodcima prema zaposlenicima.

U našem poslovnom modelu ima još prostora za napredak u svim segmentima, a veliki oslonac u tome će nam biti inicijative u području napredne analitike podataka i primjene umjetne inteligencije kojima se kreiraju alati za, primjerice, upravljanje zalihama ili smanjenje otpisa proizvoda. Siguran sam da će Fortenova grupa i u tom segmentu postati regionalni centar izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:53