LOVAC POSTAO GLOBALNA LOVINA

Fenomen GameStopa se širi, hrvatski ulagači bili su na pravoj strani bitke na Wall streetu

Dok zbrajaju gubitke, neki hedge fondovi najavili da više neće objavljivati na koga se klade
 Joel Saget/AFP

Mali ulagači koji komuniciraju preko društvenih mreža i foruma poput Reddditova Wallstreetbetsa sada su se okrenuli daleko većem cilju - srebru, kao i vrijednosnim papirima vezanim uz taj plemeniti metal, poput ETF-ova, što mu je cijenu diglo više od deset posto, na najveću razinu u posljednjih osam godina.

U postovima na Redditu spominje se da im je namjera izvesti svojevrsni "silver squeeze" jer tvrde da velike banke, kakva je, primjerice, JP Morgan Chase, manipuliraju i cijenom srebra. Dio analitičara je ustvrdio da hedge fondovi u slučaju rasta cijene vrijednosnih papira vezanih uz srebro zarađuju jer, prema dostupnim podacima, njih nisu "shortali". Cijena srebra je, inače, prošle godine snažno porasla (47 posto).

U međuvremenu, objavljeno je koliki su siječanjski gubici Melvin Capital Managementa, hedge fonda koji je bio jako izložen short pozicijama na dionicu GameStopa koja je prošlog tjedna eksplodirala. Kako je objavio Wall Street Journal, Melvin je izgubio 53 posto na vrijednosti svojih investicija u siječnju te je jedan od najvidljivijih ranjenika neviđene burzovne bitke između malih ulagača amatera i profesionalnih ulagača koja je u medijima opisivana kao sraz Davida i Golijata u kojem je, barem prvu rundu, dobio David. Interes za dionice i opcije GameStopa ne jenjava, što ilustrira i objava jednog od njih na Redditu u povodu objave gubitka Melvina: "Još samo 47 posto!"

Saniranje gubitaka

Popularna (besplatna) online brokerske platforma Robinhood Market prošloga je tjedna odjednom onemogućila kupovinu te, ali i ostalih "vrućih" dionica i opcija malim ulagačima, što je neke od njih izazvalo da najave tužbe, ali ovog se tjedna opet očekuje nastavak frenetičnog trgovanja. U tome će vjerojatno i dalje sudjelovati i hrvatski ulagači, istina ne preko američkih trgovinskih platformi, nego preko domaćih brokerskih kuća kao što je InterCapital, a neki i preko njemačke trgovinske platforme Optimtrader. "Neki od naših klijenata prošli su jako dobro u svemu ovome jer su se na vrijeme uključili i bili na pravoj strani tržišta, a kako će se priča odvijati dalje, vidjet ćemo tijekom ovoga tjedna. U svakom slučaju, neće biti dosadno jer ekipa s Reddita najavljuje još veću aktivnost, pogotovo nakon što su neke brokerske kuće prošli tjedan blokirale kupnju navedene dionice kako bi fondovi mogli sanirati gubitke", komentira Ivan Stojanović, šef tržišta za Hrvatsku CM-Equity, koji upravlja platformom Optimtrader.

Dobitnici kreditori

Američki Melvin Capital Management godinu je započeo sa 12,5 milijardi dolara imovine, a sada se diči s osam milijardi dolara te je značajno umanjio rizične pozicije u svojem portfoliju. Posljednjih je godina Melvin ušao među najbolje hedge fondove na Wall Streetu. Gubitke zbrajaju i drugi fondovi, a neki menadžeri kažu da će ova "epizoda" vjerojatno promijeniti način na koji ta industrija funkcionira. To pritom ne znači da će manje "shortati", nego bi jedna od posljedica mogla biti da će manje hedge fondova objavljivati pojedinosti o svojim burzovnim okladama, a također bi neki od njih mogli uvesti pravilo izbjegavanja dionica s kojima se malo trguje i već su snažno "shortane".

Mediji ukazuju i na to da postoje razni dobitnici velike prošlotjedne bitke. Tako Bloomberg naglašava da je vojska malih ulagača s Reddita pomogla zapravo zaduženim kompanijama, čijim se dionicama snažno trgovalo i cijena im rasla, da se domognu svježeg kapitala, a dobitnici su tako djelomično njihovi kreditori. Ističu pritom primjere American Airlines Groupa i AMC Entertainment Holdingsa. Obje su tvrtke prošloga tjedna prodale svojih dionica u vrijednosti stotina milijuna dolara i osigurale si silno potrebnu likvidnost da prežive teškoće koje su dobrim dijelom uzrokovane izbijanjem pandemije koronavirusa i, zapravo, pridonijele da su se našle na popisu dionica koje su fondovi "shortali". American Airlines je objavio da namjerava prodati 1,1 milijardu dolara vrijednosti novoizdanih dionica. Koji dan prije AMC je prikupio više od 300 milijuna dolara kroz sličan program, a kompanija koja je jedan od njihovih glavnih kreditora pretvorila je 600 milijuna dolara obveznica u dionice koje je potom prodala na tržištu i zaradila na tome više od 100 milijuna dolara.

Trgovina se upeterostručila

Zahvaljujući akciji ekipe s Reddita, kupnja srebra u Hrvatskoj preko vikenda se upeterostručila, kaže Davor Žic, direktor marketinga i prodaje tvrtke Auro Domus, specijalizirane za otkup i prodaju zlata i srebra.

- Trgovina srebrom kod nas je daleko slabija nego što je slučaj sa zlatom, tako da se i dalje radi o malim brojevima. Međutim, primijetili smo da ljudi u Hrvatskoj itekako prate što se događa s Redditovom akcijom, jer smo preko našeg online shopa za vikend imali pet puta više narudžbi srebrnjaka i srebrnih poluga nego inače - rekao je Žic.

Što se otkupnih cijena tiče, Žic kaže da je skok u eurima neznatan.

- Burzovna cijena srebra u prosincu bila je 0,66 centi po gramu, a mjesec dana kasnije 0,80 centi. - pojašnjava. (L. Benčić)

VUK VUKOVIĆ: Ovo je osveta malog čovjeka industriji

"To će biti značajan dio financijske povijesti na svjetskom tržištu", ocijenio je ekonomist i poduzetnik Vuk Vuković govoreći o revoltu malih ulagača i slučaju GameStop. Neki menadžeri hedge fondova smatraju da je u pitanju manipulacija cijenama na burzi.

"Kad čitate Reddit, vidite da je njima cilj slomiti hedge fondove kao simbol industrije koja je njihove roditelje 2008. godine ili uništila ili dovela pred bankrot. Ovo je doslovno osveta malog čovjeka industriji, i to upotrebom metoda kojima se ona koristi", odgovorio je Vuković.

IVAN STOJANOVIĆ: Dogodilo se da je lovac postao globalna lovina

"GameStop krajem prošle godine uspješno refinancirao dospjeli dug te je postigao partnerstvo s Microsoftom, a bojazan od bankrota bila je otklonjena", ukazuje Ivan Stojanović iz Optim Tradera.

Tvrdi i da im je lani prodaja išla odlično uslijed velike potražnje za konzolama i igricama zbog pandemije te su bile očite naznake boljeg poslovanja, ali hedge fondovi su se ustrajno i masovno kladili na bankrot.

"Cijena dionice ne da nije otišla na nulu, nego je eksplodirala, što je dovelo do velikih gubitaka financijske elite sa Wall Streeta. Dogodilo se da je lovac postao globalna lovina malih ulagača", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:43