PAKET24

Finalisti DIGI Awards-a pokazali veliki interes za paketomate Hrvatske pošte

Nova dostavna mreža paketomata Hrvatske pošte bit će kompletirana nakon postavljanja 300. paketomata

Finalist DIGI Awardsa Andrej Penić ispred paketomata HPa u Karlovcu

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

U niz gradova i naselja diljem Hrvatske Hrvatska pošta svaki dan postavlja sve više paketomata. U posljednjih godinu dana otkako je predstavila svoj novi dostavni kanal, postavljeno je već više od 150 žutih automatiziranih uređaja s pretincima različitih dimenzija, koji su promijenili način na koji su građani dosad primali i slali pošiljke. Nova dostavna mreža paketomata Hrvatske pošte bit će kompletirana kada bude postavljen i 300. takav uređaj.

Velika je prednost ovakvog načina dostave pošiljaka što su paketomati dostupni svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata, a korisnici mogu beskontaktno preuzimati i slati pakete u vrijeme kada to njima najviše odgovara. Putem paketomata može se i vraćati roba kupljena u pojedinim e-trgovinama za koju je već plaćen povrat. Činjenica je da se ovakav način dostave uklapa u svaki životni stil, a pogotovo odgovara korisnicima koji žive užurbano ili dinamičnim načinom života. “Ako ste noćni tip, možete u dva sata ujutro prošetati do paketomata i preuzeti pošiljku”, pojašnjavaju iz Hrvatske pošte.

Za dostavu i otpremu pošiljaka s paketomata brine se Paket24, usluga brze paketne dostave Hrvatske pošte, koja na nove lokacije dostavlja i pošiljke iz međunarodnog prometa naručene u velikim e-trgovinama, odnosno one koje stižu kanalom Parcel Connect.

“Lokacije paketomata pomno su birane i oni su na osvijetljenim mjestima koja su od javnog interesa i gdje je obuhvaćen velik broj korisnika. Lokacije su odabrane tako da se do njih može doći javnim prijevozom, mopedom, biciklom, pješice ili automobilom jer svaka ima osiguran parking”, napominju iz Hrvatske pošte.

Ističu da su paketomati, osim što su praktični, i važan adut Hrvatske pošte u smanjenju emisija štetnih plinova te se s razlogom zovu zelenim i održivim dostavnim kanalom. “Paketomati, naime, povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila trebaju obići manje lokacija, pa se samim time smanjuje emisija stakleničkih plinova. Samo na jednom paketomatu mogu se isporučiti ili poslati deseci pošiljaka, a paketomati su u pravilu na frekventnim i lako dostupnim lokacijama te se do većine njih može doći pješice, javnim prijevozom ili biciklom”, ističu u Hrvatskoj pošti.

Paketomati su se pokazali zanimljivima i finalistima natječaja DIGI Awards, koji su se, među ostalim, i fotografirali ispred jednog od njih. Naravno da su najbolji mladi inovatori pokazali znatiželju i interes za način funkcioniranja usluge ove vrste. Podsjetimo, DIGI Awards je nacionalni natječaj za mlade inovatore, studente i učenike, kojima se pruža prilika da se pred sam početak karijere što bolje predstave potencijalnim poslodavcima i poslovnim partnerima. Preporučena su područja projekata koje studenti prijavljuju, bilo da su u fazi idejnog rješenja, prototipa ili već funkcionalnog proizvoda, digitalne transformacije, robotika, "smart city" i "smart villages" rješenja, primjena strojnog učenja i umjetne inteligencije, ali i zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bioekonomija, moderno obrazovanje, turizam te edukacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:57