PONIŠTEN UGOVOR

Finska odustala od kapitalnog projekta s Rusijom vrijednog 7,5 milijardi eura: ‘Apsolutno nemoguće‘

Sudbina nuklearke bila je nejasna od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače

Ilustracija planirane nuklearke

 AFP

Finski konzorcij Fennovoima u ponedjeljak je objavio da je poništio ugovor s ruskom državnom tvrtkom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane u Finskoj, navevši kašnjenja i povećani rizik zbog rata u Ukrajini.

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti, ovom objavom konačno je poznata sudbina planirane elektrane na finskom rtu Hanhikivi, projekta koji je od početka imao političku dimenziju.

Fennovoima je objavila kako je poništila ugovor zbog „značajnog kašnjenja i neuspjeha u provedbi projekta“ za koje je odgovoran RAOS Project, finska podružnica Rosatoma.

„Rat u Ukrajini povećao je rizike projekta. RAOS nije uspio u ublažavanju tih rizika“, dodao je konzorcij.

Elektranu Hanhikivi naručila je Fennovoima, konzorcij sačinjen od finskih dionika, uključujući tvrtke Outokumpu, Fortum i SSAB. Finske kompanije imale su dvije trećine vlasništva, a ostatak je pripadao RAOS-u.

Sudbina nuklearke bila je nejasna od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače, a posljednja građevinska dozvola trebala je biti izdana do kraja ove godine.

Finski ministar gospodarstva Mika Lintila je od početka ruske invazije ponavljao da je „apsolutno nemoguće“ da vlada sad izda posljednju dozvolu.

Uprava Fennovoime objavila je da je prerano razmatrati buduće korake te hoće li tražiti nove partnere za projekt. Njegova cijena procijenjena je na 7,5 milijardi eura, a konzorcij je već potrošio između 600 i 700 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:34