ZNAČAJAN DOPRINOS

Fortenova i EIHP potpisali suradnju na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe: Cilj je sustavno smanjenje

Provedbom ovog plana Fortenova grupa pridonijet će postizanju klimatske neutralnosti društva

Fabris Peruško i Dražen Jakšić

 Fortenova Grupa/

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su u četvrtak Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Ugovor su potpisali član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić.

Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada grupe na njihovom smanjenju.

Opseg 1 uključuje direktne emisije koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora.

Indirektne emisije opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije.

Također, izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni, kako se navodi u priopćenju, bit će temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu strategije i akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

image

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić potpisuju ugovor

"Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija stakleničkih plinova", istaknuo je u priopćenju Peruško.

Stoga je ovaj projekt koji pokreću s EIHP-om, kako je kazao, ključan ne samo za izračune sadašnje razine ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim njihovim kompanijama, neovisno o kojem je tržištu riječ odnosno o stupnju njegovog razvoja i nacionalnim regulativama vezanim za pitanja smanjivanja utjecaja na klimatske promjene.

Jakšić je istaknuo kako EIHP pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom, ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji.

"Detaljan izračun ugljikovog otiska, kako na razini operativnih kompanija, tako i na razini grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenova grupi da se upozna sa strukturom emisija te prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljikovom otisku. Sljedeći korak je izrada strategije i akcijskog plana u kojem će se definirati mjere za smanjenje emisija, a čijom će provedbom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u cjelini", istaknuo je Jakšić.

Kako se objašnjava u priopćenju, riječ o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza - od izračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom do pripreme strategije upravljanja ugljikovim otiskom, akcijskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova i analize uvjeta za postizanje ugljikove neutralnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:02