NOVI REKORD

Fortenova provela najveće povećanje temeljnog kapitala u povijesti domaćeg biznisa

Novac je došao iz Nizozemske

Prodajni centar Konzum-a na Stinicama

 Josko Supic/Cropix

Fortenova Grupa d.d. povećala je temeljni kapital za milijardu i 150 milijuna eura, što predstavlja najveće jednokratno povećanje kapitala u povijesti domaćeg biznisa. Prema obavijesti Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, dosadašnji temeljni kapital Fortenova Grupe iznosio je 26.655 eura, a jedini vlasnik kapitala bila je Fortenova Group Holdco B.V. koja će to i ostati nakon dokapitalizacije.

- Temeljni kapital Fortenova grupe d.d. povećan je uplatama u novcu jedinog dioničara društva Fortenova Group Holdco B.V.. Navedeno povećanje nije ni na koji način povezano s predstojećom promjenom vlasničke strukture u Fortenova grupi d.d. - naveli su nam iz Fortenova Grupe. Transakcijom povećanja temeljnog kapitala, pojašnjavaju iz Fortenove, restrukturiran je dug koji je temeljem predstečajne nagodbe za Agrokor nastao prema jedinom dioničaru društva Fortenova Group HoldCo B.V. u, ističu, iznosu fer vrijednosti imovine koju je temeljem nagodbe stekla Fortenova grupa d.d..

- Navedeni dug je otplaćen prije svega kako bi se poboljšala kapitalna pozicija Fortenova grupe d.d. u odnosu na potencijalne buduće kreditore čime je smanjen dug prema jedinom dioničaru Fortenova Group HoldCo B.V. te povećan temeljni kapital Fortenova grupe d.d.. Povećanje temeljnog kapitala sprovedeno je u procesu restrukturiranja PPL-a (engl. Profit participating loan) kao korak prema predstojećem refinanciranju Grupe - pojašnjavaju iz Fortenove.

Prema poslovnom izvješću kompanije za prošlu godinu, Fortenova Group HoldCo je matica Fortenova Grupe sa 100 postotnim vlasništvom. Krajnja matica kompanije, prema istome izvoru, je tvrtka Fortenova Group TopCo B.V., dok je krajnje kontrolno društvo Fortenova Group Stak Stichting – obje sa sjedištem u Nizozemskoj. Pavao Vujnovac i ostali dioničari Fortenova Grupe d.d. vlasništvo u Grupi ostvaruju vlasništvom depozitarnih potvrda Fortenove Group Stak Stichting.

image

Fabris Peruško, glavi izvrsni direktor Fortenova grupe.

Neja Markicevic/Cropix

Početkom prošlog tjedna Fortenova Grupa je objavila transakciju između tvrtki Fortenova Group TopCo B.V. i Iter BidCo B.V. u kojoj je Iter BidCo za 600 milijuna eura kupio 100 posto vlasništva u tvrtki Fortenova Group MidCo B.V.. Ta je transakcija u priopćenju kompanije na čijem je čelu Fabris Peruško predstavljena kao početak stvaranja nove vlasničke strukture čiji će konačan izgled, prema istome izvoru, biti poznat nakon što se oko 600 imatelja depozitarnih potvrda Fortenove Group Stak Stichting odluči za jednu od tri ponuđene opcije. Prva je zadržavanje postojećeg vlasništva, druga je povećanje vlasništva, a treća je prodaja depozitarnih potvrda tvrtki Open Pass Pavla Vujnovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:45