Ostaje bez gornjih katova?

FOTO Hoće li nekadašnji turistički biser uskoro osvanuti u novom ruhu?

Novi vlasnik hotela angažirao arhitektonski studio koji je projektirao Rivu i Spaladium Arenu
Pogled s Marjana na nedovršeni hotel Marjan, ACI marinu i Jadrolinijin trajekt u pozadini
 Tom Dubravec / CROPIX

Hotel "Marjan" dobio je novog vlasnika u rovinjskoj "Adris grupi", a dobit će i novo arhitektonsko "ruho".

Neslužbene informacije govore da bi se mogla smanjiti visina hotelskog tornja, a da će se volumen glavnog objekta na Zapadnoj obali povećati po širini. Još prije sedam godina, u siječnju 2013., pisali smo kako je ICOMOS, UNESCO-ovo stručno tijelo za baštinu i kulturu, dao vrlo nepovoljno izvješće o aktualnom izgledu "Marjana", pri čemu su zauzeli stav kako bi takvu građevinu bilo najbolje ukloniti iz slike grada.

– Na tako ključnoj lokaciji sadašnje je zdanje podjednako neprikladno kao i tvornica cementa koja mu je prethodila. Predlažemo da dugoročna ambicija gradskih vlasti bude zahtjev za smanjenjem visine ove građevine kada dođe vrijeme za ponovno renoviranje. U svakom bi slučaju bilo povoljnije da se zgrada zamijeni nečim prihvatljivijim za okolicu – zaključili su tada u Parizu, jasno dajući do znanja kako glomaznom, a lošem arhitektonskom dizajnu nije mjesto u blizini Dioklecijanove palače.

No, taj dopis svjetske organizacije, poslan na adrese Ministarstva kulture i Banovine, bio je preporuka, ali ne i obveza za splitsku vlast.

Tom Dubravec / Hanza Media
Hotel 'Marjan'

Da se nešto planira izvesti s hotelom, potvrdili su nam i u "Adris grupi", ali još uvijek su štedljivi na riječima o ovom kapitalnom projektu.

– Zasad vam možemo reći da u suradnji s mjerodavnim gradskim institucijama pripremamo potrebnu dokumentaciju za rekonstrukciju "Marjana". O svim pojedinostima izvijestit ćemo javnost kad projekti i pripremne radnje budu dovršeni. Sigurno je da će Split dobiti hotel kakav i zaslužuje ovaj prelijepi mediteranski grad – odgovorio nam je Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija u istarskoj kompaniji.

Iz zagrebačkog arhitektonskog studija "3LHD" tvrde da se ne radi na proširenju hotela i snižavanju tornja.

– Konstatacija da se želi smanjiti visina, a da se hotel proširi, nije točna. Zajedno s našim klijentom tek radimo na varijantama i još nije donesena nikakva odluka – naglasio je Silvije Novak iz "3LHD-a".

Vojko Bašić / HANZA MEDIA
Hotel Marjan

Splitska javnost pamti spomenuti studio kao projektanta rekonstruirane Rive i Spaladium Arene, o čemu se dosta pisalo, no oni su radili recentne zapažene projekte za "Adris grupu", poput hotela "Grand Park" u Rovinju, a njihov potpis nose i također rovinjski "Lone" i "Adriatic", piše Slobodna Dalmacija.

Hotel "Marjan" nastao je kao posljedica natječaja za zapadnu obalu Gradske luke provedenog 1957./58. na kojem nitko nije pobijedio. Natječajni rad Urbanističkog biroa Split (URBS) ponudio je naglašeno horizontalno rješenje, visine jednoga kata, koje se po prvotnoj zamisli trebalo u dužini od 470 metara protezati od Banovine pa sve do kuće Čorak kod Brajevića prilaza. Na istočnom kraju kompozicije, kao "kontrapiz" velikoj zgradi Banovine, uzdizao se neboder "Marjana" koji je projektirao arhitekt Lovro Perković.

Perkovićev hotel postao je jedan od simbola Splita i ondašnjeg optimizma u urbanom razvoju grada. Kako je naglasila dr. Sandra Uskoković, "Perković je velikim otvorima, terasama i lođama artikulirao i rastvorio 'strogi' geometrijski volumen hotela, kako bi kroz navedenu transparentnost i prodiranje u vanjski prostor vizualno povezao hotel sa životom luke i grada".

Značajno preoblikovanje kompleks je doživio nakon što ga je 2005. kupio poduzetnik i kasniji poteštat Željko Kerum. Po projektu Jerka Rošina hotel je zaogrnut u zeleni stakleni kubus, što struka i javnost nisu povoljno ocijenili.

Split, 201217.
Rano jutros na vrhu propalog Hotela Marjan osvanula je lutka objesena sa vrha zgrade za koju se vec prica kako simbolizira propast hotela te njegovu neizvjesnu buducnost.Hotel Marjan je inace u vlasnistvu Zeljka Keruma kojemu su banke preuzele hipoteku.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Smaragdna boja stakla nije bila dovoljna da se uspostavi komunikacija s brdom Marjan, po kojem je dobio ime, niti su uglačane plohe, koje daju odraz nebu i suncu, učinile da hotel djeluje manje glomazan. Prevladao je dojam da zatvorena forma kubusa djeluje umrtvljeno i nekomunikativno s prostorom luke i Marjana od onoga što je pola stoljeća ranije projektirao Perković.

Izmjenama GUP-a iz 2008. omogućeno je da se zapadno od hotela, na parceli površine 2600 četvornih metara, izgradi aneks od pet katova. U natječajnom programu za Zapadnu obalu iz 2010. godine izrađivač Eduard Katačić, bivši gradski poglavar za urbanizam, napomenuo je da je pravo gradnje za hotel "Marjan" – konzumirano.

To je napravljeno time što je s Rošinovom rekonstrukcijom iskorištena opcija iz GUP-a da se poveća bruto razvijena površina hotela za 15 posto, ali bez izmjene katnosti. To iznosi 4150 četvornih metara, a dodatnih 7126 kvadrata dobilo se dogradnjom aneksa. Hotel i aneks sada imaju ukupno 38.940 kvadrata.

Ako su konzumirana građevna prava, je li bez izmjena GUP-a moguće značajnije preoblikovati "Marjan" ili će se dogoditi manji dizajnerski "make-up", ostaje vidjeti. U svakom slučaju, s obzirom na veličinu hotela i njegovu lokaciju, ništa neće ostati neprimijećeno.

Građevinska inspekcija: 'Kerum je hotel preuređivao bespravno'

Radovi na “Marjanu” i njegovu aneksu od vremena kad je Kerum bio gradonačelnik bili su pod povećalom građevinskih inspektora, koji su utvrdili bespravne radnje, kako se navodi u aktualnom odgovoru koji smo od njih dobili:

– Inspekcijskim očevidom obavljenim na terenu 28., 29. i 30. studenog 2011. godine i uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da investitor izvodi radove protivno dokumentaciji, te je 2. siječnja 2012. gradilište zatvoreno postavljanjem posebnog službenog znaka. Rješenjem od 10. siječnja 2012. naređeno je investitoru da obustavi daljnje građenje, a 14. ožujka te godine podneseni su optužni prijedlozi protiv sudionika u gradnji, i to investitora, glavnog izvođača radova, glavnog inženjera gradilišta, tvrtke koja provodi stručni nadzor te glavnog nadzornog inženjera.

Kako smo doznali u Državnom inspektoratu, od tada nije bilo daljnjih postupanja Građevinske inspekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:15