Obnova porečke rive

FOTO Nastavlja se investicija vrijedna 26 mil. kn: 'Vjerujem da ćemo u lipnju biti gotovi'

Htjeli smo da naša riva postane svojevrsni dnevni boravak kako bismo građane i goste Poreča vratili na rivu, poručio je porečki gradonačelnik
Radovi na rivi u Poreču
 Goran Šebelić / CROPIX

Bez obzira na korona-krizu Poreč je nastavio s uređenjem dijela svoje rive vrijednom čak 26 milijuna kuna. Iako je to ogromna investicija na čak sedam tisuća kvadrata od carinskog gata do gradske kavane koja je započeta u najgore moguće vrijeme - prije izbijanja zdravstvene krize koja će pogoditi gospodarstvo Istre, pa tako i Poreča, gradske su ju vlasti odlučile privesti kraju. Najznačajnija je to javna investicija u samoj starogradskoj jezgri u zadnjih desetak godina, i samo dio javnih investicija vrijednih milijardu kuna u zadnje tri godine.

- Radovi su bili usporeni neko vrijeme jer nismo mogli nabaviti materijal, ali se sada sve vraća u kolotečinu i vjerujem da ćemo u lipnju biti gotovi. A s hortikulturom bi sve trebalo biti gotovo do 1. srpnja. Prvotni je plan otvorenja rive bio 1. lipnja. Usporili su nas i arheološki radovi gdje je pronađen antički šivani brod star dvije tisuće godina, ali i činjenica da nam je izvođač radova iz Slovenije pa je prelazak granice usporavao čitavu priču. Ali radilo se konstantno, priča na porečki gradonačelnik Loris Peršurić dok obilazimo ovo ogromno gradilište u starom dijelu grada gdje je dnevno do 50 radnika te raznih kooperanta. Radnici postavljaju kamene ploče, betonira se prometnica... Prije toga se postavila kompletno nova infrastruktura ispod zemlje, a kada se završe obloge, slijedi postavljanje zanimljivih klupa, kandelabara, svjetlećih instalacija sa smjerokazima pojedinih spomenika i turističkih atrakcija. S tog će se dijela rive maknuti štandovi, a brodari će dobiti unificirane štandove za prodaju svojih izleta. Mjesta za parkiranje na ovom dijelu rive više neće biti.

- Htjeli smo da naša riva postane svojevrsni dnevni boravak kako bismo građane i goste Poreča vratili na rivu, poručio je porečki gradonačelnik.

Turista, koji bi inače šetali ovim dijelom grada, sada nema, pa sve teče nesmetano, iako će se njihov manjak itekako osjetiti u gradskoj blagajni.

- U ovoj smo situaciji samo dva mjeseca i očekujemo da će se stanje normalizirati. Neće sigurno biti kao i prije, ali vjerujem da ćemo se svi tome prilagoditi i da će turizam krenuti. Kada u Hrvatskoj turizam bude profunkcionirao, mislim da Istra ima prednost pred svima ostalima jer je blizu i autodestinacija je. Aviogosti su u Istri zastupljeni sa šest-sedam posto. Imamo bazen od milijun gostiju na udaljenosti od pet sati vožnje automobilom. To je bila naša prednost prije, a vjerujem da će biti i sada. Vjerujem da ćemo izgurati ovu godinu i da će srpanj i kolovoz malo popraviti situaciju. Ali da će biti dobro kao lani, neće biti sigurno. Ako nas vrijeme posluži i ako se ništa ne dogodi na svjetskom tržištu, vjerujem da će nešto biti i od posezone, optimističan je Peršurić. No, to će biti najčudnija sezona ikad jer u perjanici hrvatskog turizma neće biti niti jedne manifestacije.

- Otkazali smo sve manifestacije - od Vinistre do Poreč Open Aira. Očekujemo naravno i da će nam proračun „patiti“ jer neće biti ni toliko radnika koliko je prije bilo u Poreču. Lani je ovdje radilo pet tisuća radnika koji su došli izvan Istre, i to svih djelatnosti. Iako je gradski proračun predviđen u visini od 300 milijuna kuna, bit će 40 do 50 posto od lanjskoga koji je iznosio 270 milijuna kuna. A tako će biti i u svim drugim lokalnim samoupravama. To znači da ćemo se morati odreći puno toga, a već smo sada smanjili masu plaća za 17 posto za travanj, veli nam Peršurić, gradonačelnik grada koji je jedan od infrastrukturno najopremljenijih u državi. Prošlih godina intenzivno se investiralo u nove škole, vrtiće, ceste, kanalizaciju, navodnjavanje, plaže. Dio je financiran sredstvima Europske unije, ali velik dio i nije, poput rive, koja će dati Poreču jednu totalnu drugačiju vizuru grada.

- Budući da smo jedan od najrazvijenijih gradova u hrvatskim okvirima prema kriterijima Europske unije, nismo mogli dobiti financiranje za ovaj projekt. Zato smo se odlučili to napraviti vlastitim sredstvima. Bit će uređena kroz 15 faza, a za svaku se sada pripremaju projekti, i svi su u različitom stupnju pripreme. Vidjet ćemo kada prođe ova kriza koja će biti daljnja dinamika uređenja rive, ali od nje sigurno nećemo odustati. Sada odrađujemo dvije faze ovog projekta u sklopu kojega će se urediti riva od Talijanske škole pa sve do šetališta Viale. Odradit ćemo dio po dio iz vlastitih sredstava, a možda će se otvoriti i neki europski fond s kojem ćemo ovaj projekt financirati. Ukupna procijenjena vrijednost je između 100 i 150 milijuna kuna. Da je normalna situacija, rivu bismo zgotovili u četiri godine, kazao je porečki gradonačelnik.

Ne odustaju ove godine ni od nekih drugih projekata, kao što je primjerice gradnja vrtića u Žbandaju nedaleko Poreča.

- Gradimo još jedan vrtić i u ovo teško vrijeme. Ali tu su i drugi veliki projekti koji su u tijeku kao što je sanacija našeg odlagališta otpada Košambra koji je vrijedan 13 milijuna kuna. Tamo će radovi završiti početkom srpnja. Tu je i projekt navodnjavanja na našem području koji je u tijeku. Vrijedi 110 milijuna, a financiran je iz nacionalnih i europskih sredstava. I četiri pročistača se završavaju na području Poreštine vrijedni 300 milijuna kuna te će biti pušteni u probni rad kraja godine, zaključuje Peršurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:51