Konferencija u Šibeniku

Gabrijela Žalac: 'Neke članice Unije ne mogu osigurati svoj dio financiranja projekata!'

Ministrica je podsjetila na velike razlike kod visoko i slabo razvijenih članica EU
Gabrijela Žalac
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac ukazala je danas na zajedničkom panelu s čelnicima ministarstva zaduženih za EU fondove u Šibeniku na sve izraženije poteškoće dijela članica Unije da osiguraju svoj dio financiranja projekata koji su prihvaćeni od EU. Pritom je ministrica Žalac podsjetila na velike razlike u veličini ekonomija visoko razvijenih i slabo razvijenih članica Unije.

- Mislim da te poteškoće manje razvijenih članica da osiguraju sufinanciranje projekata EU fondova polako pridonose narastajućem euroskepticizmu - ocijenila je Gabrijela Žalac. Na istome je tragu na panelu govorilo više sudionika, među ostalima i potpredsjednik slovačke Vlade za investicije i informatizaciju Richard Raši.

- Euroskepticizma ima svugdje u EU, s time treba računati - upozorio je Raši.

Ministar za investicije i razvoj u Vladi Poljske Jerzy Kwiecinski upozorio je na, kako je kazao, neusklađenosti koje donosi uspješno korištenje EU fondova.

- Poljska nakon godina uspješnog povlačenju novca iz EU fondova bilježi, uz Češku i Njemačku, najnižu stopu nezaposlenosti u srednjoj Europi. S druge strane, imamo odlazak većeg broja naših građana na rad u druge članice EU. Jednostavno, granice su otvorene i o tome mora voditi računa svaka članica Unije - komentirao je Kwiecinski. Poljski ministar iskoristio je priliku da uspješnost Poljske u korištenju EU fondova stavi u odnos s još uspješnijima u Uniju.

- Točno je da Poljska na svaki uloženi euro u Uniju, izvuče 80 posto tog iznosa natrag u zemlju. No, Njemačka i Austrija, primjerice, izvuku više od uloženog eura - poručio je Kwiecinski, potvrdivši jedno drugo rašireno mišljenje o Poljskoj i fondovima EU. A to je da se Poljska od velikog gubitnika u korištenju EU fondova preobrazila u značajnog dobitnika.

Državna tajnica u Uredu Vlade Slovenije za razvoj i kohezijsku politiku EU Nevenka Ribič zauzela se za zaokret Unije u politici financiranja projekata koje ponude članice.

- Buduća orijentacija EU mora biti pretežno ulaganje u znanost, inovacije i visoke tehnologije. To je ono za što se mi u Sloveniji zauzimamo - poručila je državna tajnica Ribič.

Osim spomenutih, učešće na panel u dužnosnika članica EU zaduženih za EU fondove uzeli su i državna tajnica u Ministarstvu za europske fondove Rumunjske Mihaela Virginia Toader, državni tajnik u Ministarstvu europskih poslova i jednakosti Malte Jonathan Vassallo i Laszlo Palkovics, ministar za inovacije i tehnologiju mađarske Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:30