POLJOPRIVREDA TRPI

Gdje je zapelo? U Kutini vrije, Petrokemija stoji već godinu dana, sindikati prijete prosvjedima: ‘Odmah pokrenite proizvodnju!‘

Traže i hitan astanak na kojem će biti predstavnici INA-e, PPD-a te turske Yildirim grupe koja je u procesu preuzimanja većinskog vlasništva

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/cropix/Cropix

"Vlasnici Petrokemije, država s više od 40% te INA i PPD zajedno s više od 54%, bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane", poručili su u današnjem priopćenju sindikati kutinske Petrokemije, tražeći od Uprave da čim je prije moguće pripremi postrojenja za pokretanje proizvodnje.

Također, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da hitno organizira sastanak na kojem će biti predstavnici INA-e, PPD-a te turske Yildirim grupe koja je u procesu preuzimanja većinskog vlasništva, te reprezentativnih sindikata Petrokemije. "Kao predstavnici radnika Petrokemije imamo pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene", poručuju sindikati.

U kutinskoj kompaniji, čiji pogoni miruju već godinu dana, zaposleno je oko 1300 radnika, a u priopćenju koje potpisuju sindikalni povjerenici EKN-a Željko Klaus i Davor Rakić, najavljuju se i pripreme za moguće sindikalne akcije.

Sindikati od Vlade traže da "odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije". Kao što je poznato, još u studenome prošle godine je turska Yildirim grupa potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju 54 posto Petrokemije od Ine i PPD-a, ali ta je transakcija zapela zbog uvjeta koje postavlja država kao suvlasnik.

Sindikati ističu da Vlada još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim grupa, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom. "Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja – kakva god odluka bila", stoji u priopćenju.

Petrokemija je prestala s proizvodnjom još u ožujku prošle godine zbog visoke cijene plina, a cijene su se u međuvremenu snizile te, smatraju sindikati, ne postoji niti jedan razlog da se sada ne pokrene proizvodnja mineralnih gnojiva.

U nastavku su zaključci sa zajedničke sjednice Sindikata EKN-a Petrokemije i Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije.

1) Tražimo od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće.

2) Tražimo od Vlade RH, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije – svako daljnje odgađanje je neprihvatljivo.

3) Tražimo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da HITNO organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije. Kao predstavnici radnika Petrokemije imamo pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

4) Sindikalni povjerenici zadužuju se o svemu odmah obavijestiti radnike Petrokemije i pripremati se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije.

5) Zadužiti Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika nakojem će 1300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

6) O svemu izvijestiti sadašnje vlasnike i upravu Petrokemije, resorno ministarstvo, Yildirim Group, sve ostale odgovorne aktere i, putem medija, hrvatsku javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:03