Veliki i ranjivi

General Electric prodaje dio poslovanja kako bi smanjio dug od 114 milijardi dolara

Direktor je rekao je da će prodati dionice Baker Hughesa u vrijednosti 4 milijarde dolara
Zgrada General Electrica u Badenu, Švicarska
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Jedna od najvećih američkih kompanija u ozbiljnim je problemima. General Electric (GE), tvrtka koja radi u sektorima avijacije, energije, zdravstva, transportu i poslovanju s gorivom, jučer je najavila prodaju dijela svog ogromnog portfelja kako bi barem malo smanjila nagomilane dug, koji je u trećem kvartalu iznosio 114 milijardi dolara. To je 3,7 puta veće od vrijednosti njihove imovine.

Vrijednost dionice je u ponedjeljak pala za više od 10 posto i iznosila je samo 7,99 dolara, a cijena osiguranja duga GE bila je na najvišoj razini u zadnjih šest godina, piše Reuters.

Izvršni direktor Larry Culp rekao je da će GE smanjiti udio u svojoj kompaniji Baker Hughes, koja je fokusirana na industriju fosilnih goriva.

- Trenutno nemamo nijedan drugi prioritet osim hitnog snižavanja razine duga. Imamo cijeli niz mogućnosti za to prodajom imovine – naglasio je Culp.

To znači da će smanjiti udio u Baker Hughes sa 62,5 na tek nešto malo iznad 50 posto. Nadaju se da će prodajom zaraditi oko četiri milijarde dolara.

CNBC navodi da su dvije ključne stavke razlog ovakvog pada GE: cijena dionice pod stalnim je pritiskom od trenutka kada je kompanija objavila rezultate razočaravajuće trećeg kvartala (koji su završili s gubitkom od 22,8 milijardi dolara, uglavnom zbog otpisa "goodwilla") i proširenja federalne istrage zbog sumnje u financijske malverzacije.

Direktor Culp na toj je poziciji tek od 1. listopada i prvi je šef izvan kompanije u povijesti dugoj 126 godina, a zadaća mu je itekako zahtjevna: spašavanje posrnulog industrijskog diva. Njegov prvi potez bio je smanjenje dividende na samo jedan peni po dionici. Kasnije je priznao da je GE zbog toga vjerojatno ostao bez većeg dijela dioničara.

Otkrio je da se čak razmišljalo o prodaji “krunskog dragulja” kompanije, proizvodnje mlaznih motora za zrakoplove, ali problemi (još) ipak nisu toliko veliki.

Dokazuje to i ohrabrujuća vijest s burze u utorak navečer – cijena dionice nakon najave direktora o prodaji dijela imovine skočila je za 7,8 posto što je najbolji dan za GE od travnja 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:25